ΕΕ, Σαουδική αραβία, Ευρωπαική Ένωση, Τρομοκρατία
Rain on glass with Stop terrorism text

Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Μια αρκετά αμήχανη στιγμή αντιμετώπισε η καλοκουρδισμένη μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν όργανό της έβγαλε μια λίστα με χώρες όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, 27 από τις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψαν την πρόταση για τη διερεύνηση μαύρης λίστας με 23 χώρες.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκεται η Σαουδική Αραβία αλλά και εδάφη που ανήκουν στις ΗΠΑ, όπως οι Παρθένες Νήσοι. Για την απόσυρση της λίστας, ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.

Στόχος της δημιουργίας αυτής της λίστας, ήταν να δεσμευτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πως θα είναι προσεκτικές στις συναλλαγές τους με τις χώρες που περιλαμβάνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σαουδάραβας βασιλιάς, έθεσε το θέμα στη Μέρκελ και στη Μέι, απειλώντας με “οικονομικές συνέπειες”. Αντίστοιχα οι ΗΠΑ, απείλησαν τους Ευρωπαίους, ζητώντας τους να σκεφτούν πολύ καλά αν θέλουν μια νέα αντιπαράθεση.

Μετά το φιάσκο, η Κομισιόν υποσχέθηκε να “επαναξιολογήσει” το περιεχόμενο της λίστας, περιλαμβάνοντας μάλλον μόνο εκείνες τις χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία αλλά δεν είναι αρκετά συμμαχικές ή δυνατές ώστε να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολιτισμένα πράγματα.