Πηγή: Omnia TV
Το δικαίωμά των ατόμων με αναπηρία για συμμετοχή σε ειρηνικές διαμαρτυρίες απειλείται, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα στοχοποιούν ανθρώπους που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες και με τη χρήση διαφόρων μέσων, ως καταστολή του κινήματος στο οποίο ανήκουν.
Αυξάνονται οι ανησυχίες έπειτα από την παραδοχή της τοπικής αστυνομίας στο Lancashire για την αποστολή οπτικού υλικού που ταυτοποιεί διαδηλωτές κατά της εξόρυξης (φράκινγκ), στο Τμήμα Εργασίας και Συντάξεων (Τ.Ε.Σ.), σε μία προσπάθεια ακύρωσης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι διαδηλωτές που ζουν με κάποιου είδους αναπηρία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο ιστότοπος Disability News Service («Υπηρεσία Ενημέρωσης Ατόμων με Αναπηρία»), ανέφερε ότι το Τ.Ε.Σ. αρνήθηκε να αποκαλύψει τις αστυνομικές δυνάμεις που έστειλαν πληροφορίες για τη συμμετοχή ανθρώπων με αναπηρία σε διαδηλώσεις. Ο Jonathan Bartley, από το κόμμα των Πράσινων, είπε πως αυτή η μυστικότητα είναι βαθιά προβληματική. Ακόμα ανέφερε πως «Το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση απειλείται στη Βρετανία σήμερα και αυτό ειναι απλά ένα παράδειγμα εκφοβισμού και φίμωσης των ακτιβιστών. Υπάρχει δημόσιο συμφέρον στη δημοσίευση των πληροφοριών που παρέδωσε η αστυνομία στο Τ.Ε.Σ. και θα ήθελα να πιέσω τις δύο πλευρές για ταχεία και απόλυτη διαφάνεια».
Προβληματισμοί επίσης ειπώθηκαν από εναν ακαδημαϊκό που έχει ερευνήσει τα μέσα αστυνόμευσης των διαδηλωτών κατά της εξόρυξης τα τελευταία χρόνια.
Ο Δρ.Will Jackson, λέκτορας εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο «Τζον Μουρς» του Λίβερπουλ, προειδοποίησε για τις εντεινόμενες προσπάθειες της αστυνομίας να χαρακτηρίσει ορισμένες ομάδες ή τύπους διαδηλωτών ως «παράνομους». Είπε πως η αστυνομία χρησιμοποιεί τον όρο «εξτρεμιστές», όχι εξ αιτίας των δράσεων των ανθρώπων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αλλα εξ’ αιτίας της αντίθεσής τους με συγκεκριμένες κρατικές πολιτικές. Επίσης, επανειλημμένες μαρτυρίες δείχνουν πως συγκεκριμένες ομάδες διαδηλωτών, όπως τα άτομα νεότερης ηλικίας, οι γυναίκες και οι ανάπηροι, δέχονται «ειδική μεταχείρηση από την αστυνομία».
Τόνισε ότι οι αστυνομικοί στις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης (φράκινγκ) στο Preston New Road, κοντά στο Blackpool της κομητείας Lancashire, στοχοποίησαν τους ανάπηρους διαδηλωτές και ότι η αποστολή πληροφοριών που αφορούσαν ακτιβιστικές δράσεις αναπήρων στο Τ.Ε.Σ., είναι στο ίδιο πνεύμα με την τιμωρητική στάση των αρχών απέναντι στις γυναίκες. Όταν είχαν γίνει διαμαρτυρίες κατά της εξόρυξης στο Barton Moss, στο Salford, οι γυναίκες που είχαν συμμετάσχει δέχτηκαν αργότερα την επίσκεψη κοινωνικών λειτουργών που τις ανέκριναν, προσπάθώντας να σχηματίσουν εικόνα όσον αφορά την καταλληλότητά τους ως μητέρες, επειδή παρεβρέθηκαν σε μία διαμαρτυρία με τα παιδιά τους.
Ο λέκτορας είπε πως αυτό φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με μία γενικότερη τάση χαρακτηρισμού συγκεκριμένου τύπου ανθρώπων ή ομάδων ως «παράνομων», κάτι που δημιουργεί την πεποίθηση πως «ορισμένοι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να βρισκονται σε μία διαδήλωση ενώ άλλοι όχι» κι αυτό φέρει επιβλαβείς συνέπειες στην άσκηση του δικαιώματος αυτού.
Είπε ότι οι ομάδες που «αποσκοπούν στην προκληση ταραχών μέσω ειρηνικού τρόπου» με άμεση δράση που «διακόπτει και καθυστερεί διεργασίες της εξόρυξης» πλέον θεωρούνται παράνομες. Ο Jackson είπε ότι «οι ανάπηροι διαδηλωτές κατά της λιτότητας δικαίως έχουν ανησυχήσει, με την αστυνομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο να προσπαθει να ορίσει και τι ειναι αποδεκτό και τι όχι».
«Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι επίσημες αστυνομικές πηγές ορίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα εξτρεμιστή και ένα διαδηλωτή έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις μορφές διαμαρτυρίας. Αυτό δεν εχει σχέση με τις πράξεις των ανθρώπων, αλλά με τις πολιτικές στις οποίες αντιτίθενται τα κινήματα. (…) Γι αυτό και οι διαδηλωτές κατά της λιτότητας που παλεύουν εναντίον μίας πολιτικής που βρίσκεται στον πυρήνα της κυβέρνησης, πρέπει να δουν όλο αυτό αυτό που γίνεται στις διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης και να προβληματιστούν.»
Η ανησυχία για τον τρόπο που οι διαδηλωτές διαχωρίζονται σε νόμιμους και παράνομους ειναι δικαιολογημένη. Τον περασμένο μήνα ο Andy Greene, μέλος της επιτροπής Ατόμων με Αναπηρία Κατά της Λιότητας, είπε ότι αναμένεται η γενίκευση των τακτικών που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία για τη στοχοποίηση αναπήρων και η εφαρμογή τους τους σε όλο το φάσμα διαμαρτυριών μέσα στο επόμενο έτος, καθώς στη χώρα παρατηρείται αύξηση της έντασης όσον αφορά τα ζητήματα της εξόρυξης, της λιτότητας και του Brexit.
Ο Greene είπε ότι πιστεύει πως είναι απλά θέμα χρόνου πριν οι τακτικές αυτές εξαπλωθούν στους δρόμους του Λονδίνου. Ο Jackson ανέφερε ότι η Ένωση Αρχηγών της Αστυνομίας είχε ξεκάθαρα χαρακτηρίσει τον ακτιβισμό ως μία μορφή εγκληματικότητας και γι αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος «πως οτιδήποτε πέρα από το να κρατάς ένα πανό ή να κουνάς ένα πλακάτ θα θεωρείται παράνομο. Βλέπουμε μία διαφοροποίηση στην προσέγγιση των διαδηλώσεων από την αστυνομία κι αυτό έχει συνέπειες στην άσκηση του δικαιώματος της διαμαρτυρίας γενικότερα». Επεσήμανε ακόμα, πως οι διαδηλωτές κατά της εξόρυξης είχαν ήδη στιγματιστεί ως εξτρεμιστές σε σεμινάρια εκπαίδευσης αστυνομικών που διεξήχθησαν ως μέρος του αντιτρομοκρατικού προγράμματος «Prevent».
Ο Jackson ξεκίνησε μία έρευνα πάνω στην αστυνόμευση των διαδηλωτών κατά της εξόρυξης από τα τέλη του 2013, και είναι μέλος μίας ομάδας που περιλαμβάνει ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Γιορκ και του Λονδίνου, που έχει πάρει συνεντεύξεις από διαδηλωτές κατά της εξόρυξης σε όλη τη χώρα. Η πρώτη έκθεση που θα παρουσιασει τα ευρήματα τους θα εκδοθεί φέτος. «Η δουλειά μας δεν ειναι να πείσουμε τους ανθρώπους να μην διαδηλώνουν, αλλά να καταγράψουμε αυτά που συμβαίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να αποφασίσουν για την συμμετοχή τους και το ρόλο τους γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους», ανέφερε.
Πηγή: Disability News Service
Φωτογραφια Ian Forsyth/Getty Images
Μεταφραση: Blackcat