Πηγή: Debt Free

Λίγο περισσότεροι από το 1/4 των Ελλήνων (25,7%) δεν μπορούν να έχουν επαρκή θέρμανση στην κατοικία τους, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, όπως αποτυπώθηκαν για το 2017. Η θέρμανση θεωρείται μία από τις βασικές ανάγκες κάτι που σημαίνει ότι το 25,7% των Ελλήνων αδυνατεί να καλύψει μια βασική ανάγκη για την αξιοπρεπή διαβίωση. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση, αναφορικά με αυτόν τον αρνητικό δείκτη.

Στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό των ανθρώπων που δεν είχαν το 2017 την δυνατότητα να θερμάνουν επαρκώς το σπίτι τους, ανέρχεται στο 8%. Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτόν τον δείκτη είναι η Βουλγαρία που φτάνει το 37% ενώ ακολουθεί η Λιθουανία. Μετά την Ελλάδα, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος (23%) και στη συνέχεια η Πορτογαλία (20%). Τρεις χώρες, δηλαδή που είχαν σημαντικά προβλήματα με το δημόσιο χρέος τους και έτσι οι συνέπειές του, ουσιαστικά μετακυλίεται στους λαούς τους…

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια των δραματικών μνημονιακών χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, η χρήση του καλοριφέρ μειώθηκε κατά 50%. Επιπλέον αν ανατρέξουμε σε παλαιότερα στοιχεία, το 2014, το 1/3 των σπιτιών θερμαίνονταν με καυσόξυλο, αερόθερμα και air-condition. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου χρέους, το 2014 142.000 άνθρωποι δεν είχαν καθόλου θέρμανση.

 

Αντίθετα σε πλούσιες χώρες με σχετικά ισχυρό κοινωνικό κράτος, όπως το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, το ποσοστό των πολιτών που αδυνατούν οικονομικά να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση είναι κοντά στο 2%.