Πηγή: Katiousa

«Όλη μου η ζωή γύριζε γύρω από αυτό το ταξίδι. Ήταν το όνειρό μου για πολλά χρόνια και κάθε φορά που το έλεγα όλοι ήθελαν να έρθουν μαζί μου. Ευτυχώς, σύντροφός μου ήταν ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο καλύτερος σύντροφος και βέβαια ο λόγος που έγινε γνωστό αυτό το ταξίδι…» Αλμπέρτο Γρανάδο

Τον Δεκέμβρη του 1951, ο 23χρονος Αργεντίνος φοιτητής ιατρικής Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και ο 29χρονος φίλος του, βιοχημικός Αλμπέρτο Γρανάδο ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι πάνω σε μια μισοδιαλυμένη και «αναξιόπιστη μοτοσικλέτα μάρκας Νόρτον 500 Ποδερόσα ΙΙ» για ν’ ανακαλύψουν τη Λατινική Αμερική. Ένα ταξίδι που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή τους…

Οι εμπειρίες του Τσε από το ταξίδι έγιναν βιβλίο και ταινία με τίτλο “Ημερολόγια μποτοσικλέτας”.

Ο Τσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κατέγραφε τις εμπειρίες του σε μορφή ημερολογίου και αργότερα τις κατέγραψε ξανά σε αφηγηματική μορφή, προσφέροντας στον αναγνώστη μια «βαθύτερη ματιά» ιδιαίτερα σε ένα σχετικά άγνωστο στάδιό της. Αυτό κατά τη διάρκεια του οποίου διαμορφώθηκε και εδραιώθηκαν τα πιστεύω του και η επαναστατική του συνείδηση.

Τον 82χρονο πια Αλμπέρτο Γρανάδο συνάντησε πριν από χρόνια στην Αβάνα η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή και της μίλησε για τον φίλο του Ερνέστο Γκεβάρα δε λα Σέρνα, πριν γίνει ο «Τσε». Η συνάντησή τους καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στον Alpha, σε σκηνοθεσία Χρίστου Αλεξάνδρου και που πρόσφατα η Σεμίνα ανέβασε στο κανάλι της στο Youtube.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται αποκλειστικό υλικό από τα γυρίσματα της ταινίας «Ημερολόγια μοτοσικλέτας» που βασίστηκε στο ταξίδι των δύο φίλων, και μιλούν, εκτός από τον Αλμπέρτο Γρανάδο, o συμπαραγωγός της ταινίας Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες, οι πρωταγωνιστές Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο δε λα Σέρνα κ.ά.

Η Σεμίνα Διγενή, μέσα από τη συνέντευξη του Γρανάδο που υπήρξε και υπουργός Υγείας στην Κούβα, επιχειρεί να φωτίσει πτυχές της προσωπικότητας του Τσε Γκεβάρα.

Δείτε το ντοκιμαντέρ: