Πηγή: The Press Project
«Γίνεται μεγάλος αγώνας στον Βόλο και στο Πήλιο, για τα αυτονόητα, για τον αέρα και για το νερό. Τα βασικότερα πράγματα για την ύπαρξη μας. Για τον αέρα, γιατί καίνε σκουπίδια μέσα στην πόλη, υπάρχει εργοστάσιο που καίει σκουπίδια, τα οποία εισάγει από την Ιταλία, για να καούν στον Βόλο και μυρίζει πλαστικό όλη η πόλη, με πολλές συνέπειες βέβαια πέρα της μυρωδιάς. Και για το νερό, που κάποιοι θέλουν να το δώσουν σε ιδιώτες, να το βάλουν σε μπουκαλάκια και να μας το πουλάν εμφιαλωμένο και μετά τα μπουκαλάκια να τα καίνε στο εργοστάσιο. Ετοιμάζουν και καινούριο εργοστάσιο, που θα πακετάρει σκουπίδια και θα τα καίει στο άλλο εργοστάσιο. Στον 21ο αιώνα…Έχουμε ευθύνη για όλο αυτό, ο καθένας μας, ο κάθε πολίτης, πρέπει να δει τι μπορεί να κάνει, για να κάνει αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο, ή τουλάχιστον να μην τον καταστρέψουμε, τόσο όσο μπορούμε» ανέφερε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
Εδώ και χρόνια, οι πολίτες του Βόλου αντιδρούν στο «περιβαλλοντικό έγκλημα» όπως το χαρακτηρίζουν, της καύσης σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – Lafarge, που βρίσκεται μόλις 150 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης. «Το επικίνδυνο στην υπόθεση είναι ότι η καύση αυτών των υλικών παράγει διοξίνες, φουράνια και άλλες μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες, όπως και ουσίες που επιδρούν βλαπτικά στον εγκέφαλο, στο ορμονικό και νευρικό σύστημα, εισχωρούν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μέσω της εισπνοής, αλλά και της τροφικής αλυσίδας, και βλάπτουν σωρευτικά. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι κατηγορηματική: Δεν υπάρχουν κατώτερα όρια έκλυσης διοξινών στην ατμόσφαιρα με ασφάλεια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο δήμος Βόλου επιθυμεί να δημιουργήσει μία μονάδα κατασκευής SRF στην περιοχή του XYTA Βόλου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια και θα τα στέλνει προς καύση στην τσιμεντοβιομηχανία.
Πρόκειται για ένα έργο 42.000.000 ευρώ που θα μπορούσε να επενδυθεί στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, που είναι ήδη αυξημένη στο Βόλο.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα μελέτη θνησιμότητας και νοσηρότητας, που παρουσιάστηκε το 2019 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Βόλος κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστά σε σχέση με το μέσο όρο της Ελλάδας, όσον αφορά σε εγκεφαλικά (500%) και καρκίνο του ήπατος (400%), εκτός των άλλων μορφών καρκίνου και καρδιαναπνευστικών παθήσεων.