Φωτογραφία αρχείου: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Άννα Νίνη

Πηγή: Vice

Στο Φυλάκιο του Έβρου -Φυλάκιο ονομάζεται η περιοχή- υπάρχει το κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το «προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών», το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η λήψη του βίντεο έγινε από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το συγκεκριμένο Κ.Υ.Π. έχει ως αποστολή «την υποδοχή αλλοδαπών που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης εισόδου ή διαμονής στην Ελλάδα, σε συνθήκες που να εξασφαλίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους, σύμφωνα με τις απαράβατες διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Κατά την υποδοχή τους σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο «λαμβάνουν χώρα ορισμένες σημαντικές διαδικασίες, όπως η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, η καταγραφή, ο ιατρικός έλεγχος και η ψυχοκοινωνική στήριξη». Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι εξασφαλίζεται η ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η μέριμνα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα ασυνόδευτα παιδιά», ενώ επισημαίνουν πως «ο μέγιστος αριθμός παραμονής στο ΚΥΤ είναι 25 ημέρες».

Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο VICE Greece, υπάρχουν στο ΚΥΤ του Φυλακίου Έβρου και ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά, που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής για πάνω από τρεις μήνες. Οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ σύμφωνα και με το οπτικό υλικό που δημοσιεύεται σήμερα, ακούγεται ένα εθνικιστικό παραλήρημα από τον υπάλληλο του Υπουργείου Μετανάστευσης -διακρίνεται πως είναι υπάλληλος και όχι αστυνομικός, από το καρτελάκι που βρίσκεται κρεμασμένο στον λαιμό του- την ώρα που οι πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, τον ρωτούν πότε θα καταφέρουν να δουν τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Ασύλου χωρίς να αντιδρούν στους υψηλούς τόνους του.

Με τη λεκτική βία να είναι διάχυτη, ο υπάλληλος τούς απαντάει σαν να είναι ανθρώπινα σκουπίδια χωρίς καμιά αξιοπρέπεια, ενώ κάποια στιγμή (στο 1:19 του βίντεο) αναίτια τους φωνάζει απειλητικά «Είστε Κούρδοι, Σύροι, Ιρακινοί, Πακιστανοί, αλλά εγώ είμαι Έλληνας και είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Είστε σ’ αυτό το καμπ και από κάτω υπάρχει αίμα Ελλήνων. Πρέπει να σέβεστε», ενώ σε άλλο ένα σημείο, φωνάζει «βγες έξω και πήγαινε στην Τουρκία».