Πηγή: Ριζοσπάστης
Με δεμένα τα χέρια βρίσκονται οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία της μιας νόσου, απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που με κάθε κόστος προωθεί την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της βαρβαρότητας, με αναφορές στην «ευεργετική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας», τα όσα αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», που διαδραματίστηκαν στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» (ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλα νοσοκομεία) επιβεβαιώνουν ξανά ότι δεν υπάρχει καμιά συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προς όφελος του λαού στην Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 1 Απρίλη, στη γενική εφημερία του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» διακομίστηκε στις 9 το βράδυ, και μάλιστα χωρίς την επιβεβλημένη συνοδεία γιατρού, ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία». Ο άνθρωπος είχε υποβληθεί σε ανοιχτή καρδιοχειρουργική επέμβαση και την έβδομη μέρα νοσηλείας του διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς καμία ενημέρωση, ο επιχειρηματικός όμιλος «Υγεία» αποφάσισε να πετάξει από πάνω του τον χειρουργημένο ασθενή και να τον στείλει όπως όπως σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, και πιο συγκεκριμένα στο «Γεννηματάς». Όμως, το «Γεννηματάς», μετά το κλείσιμο κλινικών και τη μετατροπή τους σε Covid, δεν διαθέτει καρδιοχειρουργικό ή έστω θωρακοχειρουργικό τμήμα!
Μάλιστα, λόγω της έλλειψης γιατρών και του μεγάλου όγκου περιστατικών, ο μέσος όρος αναμονής στο ΤΕΠ Covid (εφημερεύουν μόνο 2 χειρουργοί…) ξεπερνά τις 5 ώρες. Οι προσπάθειες των υγειονομικών να διακομισθεί ο ασθενής σε άλλο νοσοκομείο «ώστε να έχει την καλύτερη ιατρική περίθαλψη» έπεσαν στο κενό.
Περίπου την ίδια ώρα διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο γυναίκα 43 ετών από το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία διαγνώστηκε με κορονοϊό και αντί να συνοδεύεται με γιατρό, τη συνόδευε… «ενημερωτικό σημείωμα» που έγραφε: «Οίδημα Λάρυγγος – Αλλεργικό σοκ», χωρίς να αναφέρεται οποιαδήποτε θεραπευτική προσέγγιση και φυσικά άνευ συνοδείας γιατρού, για πάθηση άσχετη με τη λοίμωξη από κορονοϊό, που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή της.
«Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής Ιατρικής γνωρίζει πως ο όρος shock περιγράφει μια από τις πιο επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή του ασθενούς στην Ιατρική», αναφέρεται στην καταγγελία που έγινε για το περιστατικό, ενώ, όπως διευκρινίζεται, «τα δύο περιστατικά είναι ένα μικρό κομμάτι από πληθώρα περιστατικών κι ευτράπελων που εδώ και 3 μήνες διακομίζονται στο ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ».
Για τα συγκεκριμένα περιστατικά υπήρξε επικοινωνία υγειονομικού αρχικά με τον συντονιστή του ΕΚΑΒ, στη συνέχεια με το ΕΚΕΠΥ και τέλος με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, «οι οποίοι αφού άκουσαν τα παράπονά μου για όσα διαδραματίζονται, αφού με διαβεβαίωσαν ότι με καταλαβαίνουν και ότι η κλήση μου καταγράφεται, μου ευχήθηκαν υπομονή»!
Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω γίνονται και …με το αζημίωτο, με διπλάσιες αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με άμεσες υπέρογκες πληρωμές των ασθενών που «τσοντάρουν στις συμμετοχές», απογειώνοντας την πρόκληση στο λαό που υποφέρει και σε ασθενείς που μένουν διασωληνωμένοι για μέρες εκτός ΜΕΘ.