Πηγή: TVXS

Δεκαέξι μέρες μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο, άγνωστες παραμένουν για τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές οι συνθήκες υπό τις οποίες η ανήλικη κοπέλα εισήχθη στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς χωρίς τις αισθήσεις της και με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η ίδια και η οικογένειά της καταγγέλλουν πλέον ευθέως πως αστυνομικοί των ΟΠΚΕ είναι οι δράστες του άγριου ξυλοδαρμού που σημειώθηκε στο περιθώριο αντιφασιστικής συναυλίας.

Βίντεο που δημοσιεύει το tvxs.gr δείχνει την πρώτη επίθεση που δέχτηκε η 16χρονη, λίγα δευτερόλεπτα πριν τον άγριο ξυλοδαρμό της, για τον οποίο κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία της αρχικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, το βίντεο καταγράφει την ίδια και την παρέα της να τρέχουν και να τους κυνηγούν αστυνομικές δυνάμεις των ΟΠΚΕ.

Ένας άνδρας που φοράει full-face και η αμφίεσή του παραπέμπει σε μέλος των ΟΠΚΕ -χωρίς ωστόσο εμφανή διακριτικά- τους ακολουθεί τρέχοντας, μεχρι που κλωτσάει τη 16χρονη στο κάτω μέρος του σώματός της. Η ανήλικη φαίνεται να χάνει την ισορροπία της και το γεγονός ότι βρίσκεται τελευταία του πλήθους, αποκλείει το σενάριο να έχει ποδοπατηθεί.

Το βίντεο από λήψη κάμερας καταστήματος την επίμαχη ώρα, παρόλο που (πιθανότατα) αποτελεί αρχή του νήματος όσων διαδραματίστηκαν το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου και αποτυπώνει σωματική βία σε βάρος της 16χρονης, δεν έχει συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Επίσης, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία των ΟΠΚΕ πέριξ της αντιφασιστικής συναυλίας.

Ο άγριος ξυλοδαρμός της 16χρονης έρχεται σε συνέχεια ενός νέου «κύκλου» αίματος και ατιμωρησίας, όπου η ΕΛ.ΑΣ. πρωταγωνιστεί, με «αρχή» τη σκιώδη υπόθεση θανάτου του Κώστα Μανιουδάκη στα Χανιά. Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 ο Κώστας Μανιουδάκης αφήνει την τελευταία του πνοή στον επαρχιακό δρόμο Φρε-Βρυσών κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, με τις καταγγελίες μελών της οικογένειας και τις μαρτυρίες πολιτών να βάζουν στο επίκεντρο την αυθαίρετη δράση της αστυνομίας, μιλώντας για δολοφονία.

Το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου 2023, στις αποβάθρες του μετρό Μοναστηράκι, ομάδα ακροδεξιών αφέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. ανενόχλητη – να επιτεθεί με πυροσβεστήρες, καδρόνια και μπιτόνια βενζίνης (σ.σ. κατά τους αυτόπτες μάρτυρες) σε συρμό στον οποίο επέβαιναν -μεταξύ άλλων- διαδηλωτές που συμμετείχαν στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σε Νέο Ηράκλειο και Πευκάκια.

Το βράδυ του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, ο 17χρονος Ρομ Χρήστος Μιχαλόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό αστυνομικού, στο πλαίσιο καταδίωξης λόγω υπερβολικής ταχύτητας και αφού το όχημα είχε ακινητοποιηθεί.

Τόσκας: «Η αστυνομική βία είναι θέμα μόνο αστυνομικό ή και πολιτικό;»

«Τις τελευταίες μέρες είδαμε δύο σκληρά περιστατικά βίας με εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων. Σε μια περίπτωση μια 16χρονη που βρισκόταν στο Ν. Ηράκλειο, χτυπήθηκε σοβαρά και ευτυχώς δεν έχασε την ζωή της και στην άλλη περίπτωση ένας 17χρονος που προσπαθούσε να ξεφύγει από περιπολικό στη Βοιωτία σκοτώθηκε από ‘’εκπυρσοκρότηση’’ όπλου αστυνομικού», λέει στο tvxs.gr ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός και υποστράτηγος ε.α., συμπληρώνοντας πως «για την πρώτη περίπτωση κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει αστυνομικούς με full-face να καταδιώκουν διαδηλωτές, ενώ στη δεύτερη περίπτωση -που ήδη σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό ερευνάται- προβληματίζει η ‘’εκπυρσοκρότηση’’ μετά την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου».

«Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Τα περιστατικά αυτά δεν καλύφθηκαν επαρκώς γιατί η επικαιρότητα βαραίνει αλλού» σημειώνει ο πρώην υπουργός, εγείροντας τα εξής ερωτήματα:

«Το θέμα της δυσανάλογης ή αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας είναι όμως μόνο αστυνομικό ή και πολιτικό;

»Και γιατί υπάρχει διαφορετικότητα στις εφαρμοζόμενες πρακτικές ανάλογα με την κυβέρνηση;

»Γιατί δεν υπήρχαν τέτοια ακραία περιστατικά ενώ είχαμε μειώσει την βαριά εγκληματικότητα κατά 30%, όπως φαίνεται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την τριετία 2015-2017 (site ΕΛ.ΑΣ., στατιστικά);

»Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να έχει πολιτικές κατευθύνσεις για τις προτεραιότητές και τις πρακτικές της. Καταλήψεις και διαδηλώσεις ή εγκληματικότητα; Πρέπει να προσανατολισθεί στην αντιμετώπιση του εμπορίου των ναρκωτικών που είναι η πηγή του κακού ή στον εκφοβισμό στα Πανεπιστήμια;».

Τέλος ο Ν. Τοσκας υπογραμμίζει ότι «η Αστυνομία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, το Σύνταγμα και τον εσωτερικό κανονισμό με απόλυτη πειθαρχία».

«Δεν είναι η ίδια το κράτος αλλά υπηρέτης του Λαού για να του παρέχει ασφάλεια. Ο ‘’νόμος και η τάξη’’ φαίνονται στη μείωση της εγκληματικότητας και στην καθημερινότητα και όχι στα λόγια» καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Αναστάσης Μανιουδάκης: «Ίδια αφήγηση με την υπόθεση δολοφονίας του πατέρα μου»

Την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού της 16χρονης σχολίασε με δήλωσή του ο Αναστάσης Μανιουδάκης, γιος του Κώστα Μανιουδάκη, καθώς η οικογένεια του 58χρονου επιχειρηματία προσπαθεί να φωτίσει τις πραγματικές συνθήκες θανάτου του.

Όπως καταγγέλλεται, από την πρώτη στιγμή επιχειρείται να συγκαλυφθεί η υπόθεση από τις αστυνομικές αρχές, καθώς ο 58χρονος άφησε την τελευταία του πνοή αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια από άντρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σούδας, οι οποίοι τον έσερναν δεμένο με χειροπέδες πισθάγκωνα λόγω κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών.

«Όταν λέμε ότι θα ενώσουμε τις φωνές, το εννοούμε. Έγινε μια αρχή στο 2ο SOLIDARITY FILM FESTIVAL KILLAH P στο Κερατσίνι όπου μοιραστήκαμε συγκλονιστικές στιγμές. Οικογένειες, συλλογικότητες και ατομικότητες που είχαν χρέος απέναντι στο άδικο και το σύστημα που το τρέφει ξεκίνησαν αγώνα ζωής και διεκδίκησης απέναντι σε περιστατικά αυθαιρεσιας από κράτος και παρακράτος (αστυνομία, φασίστες)» αναφέρει στη δήλωσή του ο Αναστάσης Μανιουδάκης.

«Μετά την δολοφονία του πατέρα μου, σε λιγότερο από δύο μήνες παρατηρούμε ότι τα αγριεμένα καθάρματα της αστυνομίας δεν αλλάζουν πρακτική. Ακούσαμε ότι τρία καθάρματα των ΟΠΚΕ απειληθηκαν από μια 16χρονη έφηβη της οποίας η κατάληξη ήταν να μείνει στην εντατική κάποιες μέρες μετα από ξυλοδαρμό σύμφωνα με επιβεβαιωμένες μαρτυρίες. Εκεί παρατηρούμε ότι για άλλη μια φορά η αστυνομία ισχυρίζεται ότι η κοπέλα έπεσε μόνη της και της παρείχαν πρώτες βοήθειες – ακριβώς ίδια αφήγηση με την υπόθεση δολοφονίας του πατέρα μου Κώστα Μανιουδάκη» σημειώνει.

«Δεν φτάνουν αυτα, με νωπές ακόμα τις πληγές των ανθρώπων από τις κρατικές δολοφονίες του 18 χρόνου Νίκου Σαμπάνη και του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη η κοινωνία των Ρομά θρηνεί ακόμα ένα παιδί της. Στην περίπτωση του Νίκου Σαμπάνη η συμμορία των αντρών της ομάδας ΔΙΑΣ γαζωσαν κυριολεκτικά σε κατοικημένη περιοχή με 36 σφαίρες, σκοτώνοντας το άτυχο παιδί και στέλνοντας στο νοσοκομείο τους συνεπιβάτες. Εκεί πάλι παρατηρούμε την πάγια τακτική όπου η αστυνομία έκανε λόγο για 7 τραυματισμένους ηθοποιούς- αστυνομικούς, όπως και στην περίπτωση του Κώστα Φραγκούλη με τους γκάνγκστερς πάλι της ομάδας ΔΙΑΣ, που για μη πληρωμή 20€ από πρατήριο καυσίμων αποφάσισαν να στερήσουν τη ζωή από ένα παιδί» συνεχίζει.

«Λίγες μέρες πριν είχαμε και άλλο χτύπημα από τα καθάρματα των οπκε που σκότωσαν έναν 17χρονο επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο, μετά από λίγο όμως αναφέρουν ότι στον έλεγχο που έγινε στο αμάξι ο νεαρός αποπειράθηκε να τους κλέψει το όπλο και έτσι πάλι χρησιμοποιοντας την “γραμμή” τους: αναφέρουν ότι εκπυρσοκρότησε το όπλο σε προσπάθεια του 17 χρόνου Ρομά να τους αφοπλίσει. Οι καταγγελίες του αδερφού του δολοφονημένου πάλι μας παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Όλα αυτά σε μια περίοδο που δεν φτάνουν οι βασανισμοί τόσων ανθρώπων από περιστατικά που γνωρίζουμε, (και πόσων άραγε δεν θα μάθουμε ποτέ) έρχονται οι αισχρές, προκλητικές και ασέβαστες δηλώσεις του Άδωνη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Οι δολοφόνοι του πατέρα μου κυκλοφορούν και κάνουν ακόμα το “έργο” τους συγκαλυμμένοι από το κράτος (αστυνομία , δικαστική αρχή, εισαγγελείς)» τονίζει ο γιος του Κώστα Μανιουδάκη.

«Ένα “ως εδώ” αιωρείται πάνω από την ατμόσφαιρα και ήρθε η ώρα με πράξεις και καταγγελίες να αλλάξει το πράγμα ριζικά. Ευθύνες που βαραίνουν όλο τον κρατικό μηχανισμό και κυρίως τους εισαγγελείς που στέκουν απλοί παρατηρητές σε τόσα “μεμονωμένα περιστατικά” αποδεικνύοντας μας με την ατιμωρησία ότι το κτήνος δεν βλέπει ούτε ηλικίες ούτε χρώματα, ειναι κάτι που είπαμε απο την αρχή είμαστε όλοι αναλώσιμοι. Έχουμε μαζευτεί πολλοί και πολλές και θα βρούμε τρόπο να φτάσουν όλες οι οικογένειες -και κατ’ επέκταση όλη η κοινωνία- στη Δικαιοσύνη, μήπως και καταφέρουμε ποτέ να ζήσουμε μακριά από το σκοτάδι.

Από την μεριά μας στέλνουμε δύναμη στις οικογένειες και με αυτόν τρόπο να αντιληφθούμε ότι το μόνο που μας έχει απομείνει είναι ότι έχουμε ο ένας την άλλη. Ανυποχώρητος αγώνας κατά παντός υπευθύνου μέχρι τη δικαιοσύνη όλων», καταλήγει ο Αναστάσης Μανιουδάκης.

Δήλωση του ποιητή Δημήτριου Καλαβέσιου, φίλου της 16χρονης

«Κάποτε, σε όχι και τόσο παλιά εποχή, δυο άνθρωποι συναντήθηκαν. Καταλάβανε πόσα τους ένωναν. Καταλάβανε πόσο διαφορετικοί ήταν από τους πολλούς. Καταλάβανε πως το «εμείς» το δικό τους, δεν είχε σχέση με το “εμείς” των υπολοίπων. Ο ένας πρότεινε να τσουγκρίσουν το ποτό τους και από τότε να είναι αδέρφια. Ο άλλος δέχτηκε. Από τότε μέχρι και σήμερα, και σίγουρα για μια ζωή αν θέλουνε κι οι δυο, είναι αδέρφια.

Σε μια αδελφική ψυχή

Οι οικογένειες δεν γεννιούνται με το αίμα,
μα επειδή αν χρειαστεί το αίμα τους θα χύσουν.
Και οι ψυχές σαν δένονται,
το αίμα τους χαλάλι,
αρκεί αυτοί που αγαπούν να ζήσουν.

Μη μου ξεχνάς ούτε στιγμή πόσο χαμογελώ,
όταν σε βλέπω να χαμογελάς κι εσένα.
Και μη μου κλαις ούτε λεπτό,
γιατί εγώ ποθώ,
τα μάτια των φταιχτών οριστικά κλεισμένα.

Τη χάρη τούτη κάνε μου,
και σε παρακαλώ,
χαρά να ξέρουν πως δακρύζεις μην τους δίνεις.

Εμείς σε περιμένουμε,
και πάλι με καιρό,
θα ‘χεις απ’ τη ζωή αυτό που αξίζεις.

Δεν καταλάβανε τι κάνανε, κι αυτό στο λέω εγώ,
μα μην τολμήσεις να τους συγχωρέσεις.
Κι έχεις το σώμα σου μικρό,
όμως μεγάλο το μυαλό,
ώρα λοιπόν για να σου πω πώς θα μπορέσεις.

Ραντεβού στη Γραβιά, στα Δερβενάκια, στον Γοργοπόταμο και στον Δεκέμβρη,
προετοιμασμένοι σαν τον Διάκο, την Αποστόλου, τον Κλάρα και τον Φούντα.

Τότε θα καταλάβουνε!
Κι αυτό στο υπογράφω…».