Πηγή: 902

Με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλούσε την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με τον νέο αντικομμουνιστικό νόμο της κυβέρνησης της Σλοβακίας, που χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας «εγκληματική και καταδικαστέα οργάνωση». Η απάντηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαΐκης Επιτροπής Β. Γιούροβα, στην Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, προκλητικά καλύπτει τον αντικομμουνιστικό νόμο στη Σλοβακία που επιδιώκει να στοχοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, τη δράση των κομμουνιστών, των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η επίτροπος προσπερνά το αντικείμενο της Ερώτησης χωρίς να αναφέρει ούτε μία λέξη, ενώ αντί απάντησης παραπέμπει στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 19/9/2019 «σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης».

Πρόκειται για το κατάπτυστο ψήφισμα που εξισώνει το τέρας του φασισμού-ναζισμού με τον κομμουνισμό, καλεί σε απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, σε διώξεις των κομμουνιστών και της κομμουνιστικής ιδεολογίας, στη χυδαία παραχάραξη της Ιστορίας, που φτάνει μέχρι τον παραληρηματικό ισχυρισμό ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος «ξεκίνησε ως άμεσο αποτέλεσμα της διαβόητης Συνθήκης μη επιθέσεως της 23ης Αυγούστου 1939 μεταξύ Ναζί και Σοβιετικών»! Αυτό το χυδαίο κι ανιστόρητο ψήφισμα έχει κάνει «σημαία» του ο ναζί – εγκληματίας Λαγός, ο οποίος κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος παρά την καταδίκη του, ελέω κωλυσιεργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Με προκλητικό τρόπο η επιτροπή μιλάει για «διατήρηση της μνήμης (…) στο σεβασμό της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και έναντι της καταπολέμησης των σύγχρονων εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού». «Διατήρηση της μνήμης» για την ΕΕ είναι η απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, ονομασιών δρόμων και πλατειών, η καταστροφή μνημείων, η προσπάθεια να μετατρέψει την 9η Μάη από ημέρα μνήμης της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε «ημέρα της ΕΕ». «Σεβασμός της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων» για την ΕΕ είναι η απαγόρευση των ΚΚ, η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης των κομμουνιστών με την ανοιχτή στήριξη των οργάνων της ΕΕ σε μια σειρά από κράτη μέλη της (Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία κ.ά.) και τις χώρες – εταίρους της (π.χ. Ουκρανία).

Όσο για τις «εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού», που με απαράδεκτο τρόπο η επίτροπος προσπαθεί να συνδέσει με τους κομμουνιστές, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για το ποιος υποθάλπει το ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί. Ο κατάλογος είναι μακρύς: Ανοιχτή στήριξη της ΕΕ σε φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες στην Ουκρανία, ηρωοποίηση των φασιστικών λεγεώνων σε κράτη – μέλη της, των Waffen SS στην Εσθονία, των Λετονικών “SS”, των συνεργατών των Ναζί με την ταυτόχρονη στέρηση της ιθαγένειας πρώην Σοβιετικών πολιτών σε όλα τα κράτη της Βαλτικής, των Ουστάζι στην Κροατία κ.ά.. Άλλη μία χαρακτηριστική απόδειξη πως η αντικομμουνστική εκστρατεία της ΕΕ αθωώνει το φασισμό, τρέφει και ενισχύει τις ναζιστικές συμμορίες, ακροδεξιές, ρατσιστικές δυνάμεις που «σηκώνουν κεφάλι» στην ΕΕ, ενώ κάποιες απ’ αυτές συμμετέχουν και σε κυβερνήσεις των κρατών μελών της.

Ο αντικομμουνισμός, η δίωξη της κομμουνιστικής ιδεολογίας με συκοφαντίες, λάσπη, παραχάραξη της Ιστορίας αποτελεί την επίσημη πολιτική και ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οξύνεται όσο δυναμώνει η αντεργατική επίθεση κεφαλαίου – ΕΕ – αστικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής κρίσης, για να φορτώσουν και πάλι τα βάρη της στον εργαζόμενο λαό, να διασώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων. Αποτελεί ταυτόχρονα απόδειξη των αγιάτρευτων αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος, του αιώνιου φόβου του απέναντι στην κίνηση της Ιστορίας που την γράφουν οι λαοί και όχι η ΕΕ, οι αστικές τάξεις, τα κόμματα και τα επιτελεία τους. Όσες χρυσοπληρωμένες αντικομμουνιστικές εκστρατείες, όσους κατασταλτικούς νόμους και διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και τα ΚΚ και να εξαπολύσουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις δεν θα εμποδίσουν τον τροχό της Ιστορίας να προχωρήσει. Το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζονται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου ανήκει στην προϊστορία της ανθρωπότητας. Ο σοσιαλισμός προβάλει σήμερα πιο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ.

Ακολουθούν τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της Απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-006253/2020 προς την Επιτροπή

Κώστας Παπαδάκης

Μια νέα αντικομμουνιστική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Σλοβακική Βουλή προσέθεσε η κυβέρνηση Δεξιού Συνασπισμού της Σλοβακίας στον νόμο-έκτρωμα περί “Ανηθικότητας και Παρανομίας του Κομμουνιστικού Συστήματος” του 1996.

Η τροπολογία εξισώνει τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με τα ναζιστικά-φασιστικά, καλεί στην αφαίρεση μνημείων, ονομάτων δρόμων από την περίοδο του σοσιαλισμού και τοποθετείται ενάντια σε κάθε νέα αναφορά που συνδέεται με τη σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Χαρακτηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας “εγκληματική και καταδικαστέα οργάνωση”, ενώ κάθε παραβίαση των παραπάνω διώκεται ποινικά με βάση τον νόμο.

Ο κατασταλτικός αυτός νόμος επιδιώκει την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και την επιβολή διώξεων ενάντια στη δράση κομμουνιστών και εργατικών – λαϊκών δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα.

Οι εργαζόμενοι στη σημερινή Σλοβακία και σε όλη την Ευρώπη γνωρίζουν, όμως, ότι η εφιαλτική πραγματικότητα του καπιταλισμού δεν έχει καμία σχέση με τον σοσιαλισμό που γνώρισαν λαοί της Ευρώπης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς τοποθετείται σχετικά με τον απαράδεκτο αντικομμουνιστικό νόμο και την τροπολογία που ψήφισε η Σλοβακική Βουλή και προωθεί απαγορεύσεις της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των συμβόλων της, ενώ θεωρεί τα Κομμουνιστικά Κόμματα “εγκληματικές και καταδικαστέες οργανώσεις”;

2. Πώς τοποθετείται σχετικά με το γεγονός ότι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις των οργάνων της, νομιμοποιεί και ενθαρρύνει τέτοιους απαράδεκτους και αντιδημοκρατικούς νόμους;».

E-006253/2020

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(8.2.2021)

«Η διαχείριση ενός ζητήματος ευαίσθητου και πολύπλοκου όπως η αντιμετώπιση του παρελθόντος εναπόκειται στα κράτη μέλη. Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στη λεπτομερή απάντησή της σε σημεία που εξετάστηκαν στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπη.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία μνήμης ενθαρρύνοντας τη συζήτηση και την ανταλλαγή εμπειριών. Η διατήρηση της μνήμης αυτής ενισχύει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο έναντι της δημοκρατίας και του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και έναντι της καταπολέμησης των σύγχρονων εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού».