Jumbo, Εργάτες, αφεντικά

Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Ελάχιστο σοκ προκάλεσε η είδηση πως στην υγιή επιχείρηση άριστου επιχειρηματία, έγιναν τόσες εργοδοτικές αυθαιρεσίες που ακόμα και το ελληνικό κράτος της επέβαλε πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ.

Ο λόγος για την αλυσίδα καταστημάτων Jumbo, η οποία υποβλήθηκε σε 37 ελέγχους από το 2018 έως σήμερα και στην οποία επιβλήθηκαν 9 πρόστιμα, τα οποία αφορούν παραβάσεις στο ωράριο των εργαζομένων αλλά και σε θέματα ασφαλείας σε καταστήματα της εταιρείας.

Όπως μαθαίνουμε, τα στοιχεία των ελέγχων θα κοινοποιηθούν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, ενώ επίκειται τριμερής συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, σε εκπροσώπους της επιχείρησης και των εργαζομένων για το θέμα των συμβάσεων.

Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Jumbo, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, αφού σε ομιλία του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, είχε χαρακτηρίσει τον ελληνικό λαό, κακομαθημένο.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας Jumbo:

Είμαστε κακομαθημένος λαός, γι’ αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια. Είμαστε πάντα εκτός στόχων αλλά αν δει κανείς τι πολιτικές ακολουθούνται δεν είναι έκπληξη ότι είμαστε εκτός στόχων. Πάντα θα είμαστε αν δεν αλλάξουμε. Η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό αλλά πολιτισμικό

Μάλιστα η ελληνική οικονομία είναι:

σαν μια τρύπια σαμπρέλα που «της βάζεις αέρα, αλλά μετά από λίγο τον χάνει

Η συγκεκριμένη αλυσίδα, έχει γίνει περισσότερο γνωστή για διάφορες πρακτικές που ακολουθεί, όπως προσλήψεις για 4 μήνες, ημερομίσθια της τάξης των 7,5 ευρώ, αλλά και δεκάδες παράπονα και καταγγελίες και από πελάτες.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, Γιώργο Λεχουρίτη, πρόκειται για την επιχείρηση με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας στον κλάδο των παιχνιδιών, όσον αφορά πρακτικές, που έχουν να κάνουν με άρνηση επιστροφής ελαττωματικών προϊόντων, άρνηση επισκευής παιχνιδιών, το ωράριο αλλαγών, κ.α.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση εργαζομένου τον οποίο η εταιρεία μήνυσε με την κατηγορία «ότι υπεξαίρεσε κατεστραμμένα προϊόντα, τα οποία, κατά πάγια τακτική της εταιρείας, είχε αναλάβει να πετάξει στα σκουπίδια!»(;)

Στα δικαστήρια μάλιστα έχει λύσει τις διαφορές της η εταιρεία και με συνδικαλιστές που κατά καιρούς προσπάθησαν να πιέσουν για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.