Πηγή: Ημεροδρόμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως «ήπια», καθώς προκαλεί το θάνατο πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η «Όμικρον» είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει βαριά νόσηση σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, ο αριθμός ρεκόρ των ανθρώπων που νόσησαν από την «Όμικρον» προκαλεί μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ενώ η ”Όμικρον” φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρή σε σύγκριση με τη ”Δέλτα”, ειδικά σε όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρακτηριστεί ως ήπια», είπε ο Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Ακριβώς όπως οι προηγούμενες παραλλαγές, η ”Όμικρον” οδηγεί σε νοσηλείες και σκοτώνει ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, το τσουνάμι των κρουσμάτων είναι τόσο τεράστιο και γρήγορο, που συντρίβει τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο».

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 71% παγκοσμίως και κατά 100% στις ΗΠΑ. Ανέφερε ότι μεταξύ των σοβαρών περιπτώσεων παγκοσμίως, το 90% ήταν ανεμβολίαστο.