Πηγή: Lifo
Η Τεχεράνη, η πρωτεύουσα του Ιράν προχώρησε σε μια μια πρωτοφανή απόφαση απαγόρευσης για τους ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι δεν θα επιτρέπεται να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους. Η απαγόρευση έρχεται στο πλαίσιο μιας μακρόχρονης επίσημης εκστρατείας με στόχο την αποθάρρυνση της ιδιοκτησίας σκύλων.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, Χοσέιν Ραχίμι, δήλωσε ότι «έχουμε λάβει άδεια από την εισαγγελική αρχή της Τεχεράνης και θα λάβουμε μέτρα εναντίον όσων περπατούν με σκυλιά σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα». Όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων του Young Journalists Club, η απαγόρευση οφείλεται στο γεγονός πως τα σκυλιά «δημιουργούν φόβο και άγχος» μεταξύ των πολιτών. Επιπλέον, και σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC, απαγορεύτηκε ακόμη και η οδήγηση με σκυλί στο αυτοκίνητό.
«Απαγορεύεται να οδηγούν με τα σκυλιά στα αυτοκίνητά τους και, αν παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, θα ληφθούν σοβαρές αστυνομικές ενέργειες εναντίον των ιδιοκτητών αυτοκινήτων», είπε ο αξιωματούχος. Η κατοχή των σκύλων ως κατοικίδια ζώα, αλλά και η βόλτα τους, ήταν μια πράξη αμφισβητήσιμη από την ισλαμική επανάσταση του Ιράν το 1979 και οι ιδιοκτήτες έσφαζαν μερικές φορές τα σκυλιά τους μετά από πιέσεις.
Τα σκυλιά θεωρούνται ως “ακάθαρτα” από τις ισλαμικές αρχές του Ιράν, οι οποίες θεωρούν επίσης την κυριότητα των σκύλων ως σύμβολο της δύσης. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δημοσιεύσουν διαφημίσεις για κατοικίδια ζώα ή προϊόντα σχετιζόμενα με κατοικίδια ζώα από το 2010 ενώ εδώ και χρόνια υπάρχει μια εντεινόμενη πολιτική με αυστηρά μέτρα για όσους έχουν σκύλο. Αυτό που ακόμη και το BBC σημειώνει πως είναι εντυπωσιακό, είναι ότι η απαγόρευση δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πηγή: