Καθαρίστρια, συμπαράσταση, φυλακή, 10 χρόνια

Πηγή: Ημεροδρόμος

Την επόμενη βδομάδα εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας που προκάλεσε μεγάλο κύμα συμπαράστασης σε όλη τη χώρα, με το κοινό κάλεσμα του «Ημεροδρόμου», «ThePressProject» και «Ελληνοφρένειας» για την απελευθέρωσή της να συγκεντρώνει σχεδόν 50.000 υπογραφές μέσα σε λίγες μέρες (https://www.imerodromos.gr/syllogi-ypografon-na-apeleytherothei-amesa-i-katharistria/)

Θυμίζουμε ότι η περιπέτεια της καθαρίστριας από τον Βόλο ξεκίνησε όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας το 2016 την καταδίκασε σε 15 χρόνια κάθειρξης λόγω παραποίησης του απολυτηρίου του Δημοτικού που προσκόμισε για να προσληφθεί ως καθαρίστρια, στο οποίο είχε αναγράψει ότι αντί της Ε’ είχε τελειώσει την Στ’ τάξη. Η περιπέτεια κορυφώθηκε τον Νοέμβρη του 2018 όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εκδίκασε την έφεσή της και την καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Το κύμα αλληλεγγύης προς την καθαρίστρια και ενάντια σε αυτή την πρωτοφανούς αγριότητας και παντελώς αναντίστοιχη του αδικήματος στο οποίο υπέπεσε ποινή, είχε ως αποτέλεσμα στη νέα του συνεδρίαση στις 28 Νοέμβρη το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αναίρεσης που ασκήθηκε στον Άρειο Πάγο.

***

https://www.imerodromos.gr/i-katharistria-dimitra-tsiantaki-ston-niko-mpogiopoylo-ichitiko-realfm/

***

Την ερχόμενη βδομάδα, στις 6 Φεβρουαρίου, εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία η καθαρίστρια υπέπεσε στο αδίκημα της κακουργηματικής απάτης κατ’ επάγγελμα (!) και κατά συνήθεια (!) σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (!), δηλαδή κατηγορία η οποία επιφέρει ως απειλούμενη ποινή ακόμα και τα ισόβια!

Όπως τονίζουν προς τον «Ημεροδρόμο» οι νομικοί παραστάτες της καθαρίστριας, ένας μόνο από τους βασικούς λόγους αναίρεσης είναι ο ακόλουθος:

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν αιτιολογείται το αδίκημα περί  περιουσιακής βλάβης του Δημοσίου ώστε αντικειμενικά να στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης. Και τούτο διότι η θεωρούμενη «ζημιά» που επήλθε από τη θεωρούμενη ως απατηλή συμπεριφορά της καθαρίστριας – όπου σαν «ζημιά» εδώ εκλαμβάνεται η καταβολή των μισθών της – ισοσταθμίζεται από την ισάξια αντιπαροχή που περιήλθε στο Δήμο από την παρασχεθείσα εργασία της.

    Ταυτόχρονα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι: Για τη θέση στην οποία προσλήφθηκε η καθαρίστρια και για την παρασχεθείσα εργασία που παρείχε, το αν είχε τελειώσει την Ε’ ή την Στ’ Δημοτικού δεν προσθέτει ή αφαιρεί τίποτα σε γνώσεις ή δεξιότητες που θα μπορούσαν αντικειμενικά να επηρεάσουν την ποιότητα των υπηρεσιών της. Υπηρεσίες που όλοι αναγνωρίζουν ότι με ευσυνειδησία παρείχε, όντας απολύτως συνεπής στις απορρέουσες από τη θέση αυτή υποχρεώσεις της.

    Συνεπώς, είναι απολύτως αναιτιολόγητη η κρίση του Δικαστηρίου περί ύπαρξης περιουσιακής ζημίας του Δημοσίου, που υπολογίζεται στο ύψος των καταβληθέντων μισθών, στο όνομα της μη νόμιμης πρόσληψης, από την στιγμή που οι μισθοί αυτοί καταβλήθηκαν για εργασία που προσφέρθηκε. Η εμφανιζόμενη σαν ζημία»  ισοσταθμίζεται από τις πράγματι παρασχεθείσες υπηρεσίες της καθαρίστριας, δεδομένου επιπλέον ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτούνταν για τη θέση της καθαρίστριας ιδιαίτερες εξειδικευμένες πνευματικές δεξιότητες, ικανότητες και πιστοποιημένες γνώσεις που ο Δήμος ποτέ άλλωστε δεν απέβλεψε ή ζήτησε από εκείνη.

    Με άλλα λόγια, η καθαρίστρια πληρώθηκε διότι πράγματι εργάσθηκε. Γεγονός που καθιστά πρόδηλα εσφαλμένη την ερμηνεία και την εφαρμογή του άρθρου 386 του ΠΚ περί «απάτης» ή «αδικήματος» καθώς καμία «απάτη» και καμία «περιουσιακή βλάβη» του Δημοσίου δεν υπήρξε.

Εφόσον το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κατά την εξέταση της αίτησης αναίρεσης κάνει δεκτό το αίτημα, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει πίσω στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για να εκδικαστεί εκ νέου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ενόψει της εκδίκασης στον Αρειο Πάγο, σε ανακοίνωσή του το «Συνδικάτο Εργαζόμενων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας», σημειώνει:

     «Στις 6 του Φλεβάρη εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της ποινής

δεκαετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί στη συναδέλφισσά μας καθαρίστρια για την

παραποίηση του ενδεικτικού της Ε΄ Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού, δηλαδή ενός

απολυτηρίου που της επέτρεψε να δουλεύει για να ζήσει την οικογένειά της κάτω από

εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες!

    Μετά το κύμα πρωτοφανούς συμπαράστασης που ξεσήκωσαν τα ταξικά

σωματεία έγινε δυνατή η αποφυλάκισή της, το ελάχιστο μπροστά σε αυτήν την

κατάφωρη αδικία, που στην ουσία οδηγούσε στη φυσική και οικονομική εξόντωση την

ίδια και την οικογένειά της.

    Ήταν μια πρώτη νίκη απέναντι στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τέτοιες

περιπτώσεις σαν «αντισώματα» του αστικού κράτους στη σαπίλα του, τη στιγμή που η

Κυβέρνηση από τη μια καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά

νοικοκυριά και από την άλλη επιδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους

επιχειρηματικούς ομίλους και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

    Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζομένους -σε κάθε χώρο δουλειάς και με όλους

τους τρόπους- να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην αγωνίστρια της ζωής ενόψει

της προσεχούς δίκης!

    Ο ΑΓΩΝΑΣ θα είναι μακρύς αλλά είναι η μόνη ΕΓΓΥΗΣΗ για να επανέλθει η

συναδέλφισσά μας στην εργασία της, με αναίρεση της ποινής της και αναγνώριση των

δεδουλευμένων της!»