Πηγή: The Press Project

«Oχι δεν είναι εικόνες από μια καθεστωτική χώρα. Είναι εικόνες από τη σημερινή Γαλλία και τις συλλήψεις μαθητών λυκείου που εχουν κινητοποιηθεί κατά της μεταρρύθμισης που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια τα οποία θα επιλέγουν βάση κριτηρίων τους φοιτητές τους» έγραψε στο twitter η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

Η γαλλική αστυνομία φαίνεται στο βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίου έχουν επιβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο και η Le monde, να έχει συλλάβει 146 παιδιά και να τα έχει εξαναγκάσει να γονατίσουν και να βάλουν τα χέρια πίσω από τα κεφάλια τους, την ώρα που ακούγονται να φωνάζουν προς τους συλληφθέντες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης τα άτομα συνελήφθησαν για «συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία» έπειτα από συγκρούσεις και καταστροφές προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο ήθελε να «διακόψει μια διαδικασία εκτός ελέγχου».

Σε όλη τη χώρα, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει περίπου 700 συλήψεις μαθητών. «Oι μαθητές λυκείων ζητούν την απόσυρση της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόσβασης στα πανεπιστήμια», αναφέρει η Μαρία Δεναξά.

«Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (…) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν -Μισέλ Μπλανκιέ, στο δίκτυο France Inter.

«Τί συνέβη χθες στην Μαντ-λα-Ζολί; Υπήρχαν στοιχεία εκτός λυκείου, άτομα συχνά άνω των 20 ετών, που είχαν συγκεντρώσει κάδους απορριμμάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχαν αποκλείσει το λύκειο, είχαν επιστρατεύσει μαθητές ενίοτε και από άλλα λύκεια, είχαν εισβάλλει σε ένα οίκημα, κλέψει γκαζάκια (…) Διέπραξαν ακρότητες, επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες επεδίωξαν να τους θέσουν υπό έλεγχο και θέτοντάς τους υπό έλεγχο, τους έβαλαν απέναντι σε έναν τοίχο με τις εικόνες που βλέπουμε», συνέχισε.

«Όταν είδα τις εικόνες αυτές, σοκαρίστηκα. Αλλά ζητώ, στον κόσμο αυτόν στον οποίο βλέπουμε τα πράγματα με έναν πολύ μεροληπτικό τρόπο, να εντάξουμε τα πράγματα στο πλαίσιό τους», επέμεινε.

«Δεν λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους», σημείωσε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ.