Χρήστος Δεμέτης

Πηγή: News247

Ένα αν μη τι άλλο απαράδεκτο και προκλητικό περιστατικό καταγγέλλει η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την καταγγελία, με ευθύνη της διοίκησης του στρατοπέδου στο Μανταμάδο Λέσβου, γράφτηκε σε τοίχο του 265ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής ένα “ρητό” του στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ, Εριχ Φον Μάινσταιν.

Όπως αναφέρεται, μετά από διαμαρτυρίες στρατιωτών, το σύνθημα σβήστηκε. Η ΚΝΕ αναφέρει επίσης πως καμία ανοχή σε τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να συνεχιστεί και να αποδοθούν ευθύνες σε μια εποχή που οι φασιστικές προκλήσεις ακροδεξιών στοιχείων, έχουν πολλαπλασιαστεί. “Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για αυτή την κατάσταση” καταγγέλλουν από τη δική τους πλευρά βουλευτές του ΚΚΕ σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Αναμένεται επίσημη απάντηση από το ΓΕΣ.

Η ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναλυτικά:

“Ένα ακόμα απαράδεκτο και πολύ σοβαρό περιστατικό δράσης φασιστοειδών απέτρεψαν με αντιδράσεις τους στρατευμένοι. Σε στρατιωτική μονάδα στο Μανταμάδο Λέσβου, και συγκεκριμένα στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, με ευθύνη της διοίκησης «στολίστηκε» τοίχος του στρατοπέδου με φασιστικό «ρητό» του στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου, Εριχ Φον Μάινσταιν, που πρωτοστάτησε στην εισβολή των ναζί στην Πολωνία και στη Σοβιετική Ένωση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο λέει ότι «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους»… Μετά τις διαμαρτυρίες των στρατιωτών που υπηρετούν στην μονάδα το σύνθημα σβήστηκε!

Αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς προσκλήσεις ναζιστών βουλευτών σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στις κοινές επισκέψεις στελεχών της κυβέρνησης μαζί με υπόδικους βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικά φυλάκια. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι παρά τα κούφια λόγια περί «μετώπων ενάντια στην ακροδεξιά», αυτή η ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποθρασύνει κάθε λογής φασιστικά στοιχεία και τη δράση τους μέσα στα στρατόπεδα.

Απομονώνουμε παντού την ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή. Καμία ανοχή στους φασίστες, τις σάπιες φασιστικές ιδέες και πράξεις τους”.

Σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα, κατέθεσαν άλλωστε οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, Θανάσης Παφίλης και η Λιάνα Κανέλλη:

“Θέμα: Αναγραφή σε στρατόπεδο “συνθήματος” ναζιστή της Βέρμαχτ.

Στη στρατιωτική μονάδα της Λέσβου, το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, σε τοίχο του στρατοπέδου, με ευθύνη του διοικητή της μονάδας, γράφτηκε “σύνθημα” του ναζιστή στρατάρχη της Βέρμαχτ Manstein.

Μετά από διαμαρτυρίες στρατευμένων το “σύνθημα” σβήστηκε. Ωστόσο η αναγραφή κειμένου ναζιστή, αποτελεί πρόκληση για τους φαντάρους, αλλά και στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι άσχετες με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, η οποία προσκαλεί αντιπροσωπείες της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση για να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα και ενέργειες μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις;”.

Ποιος ήταν ο Μάνσταϊν

Ο Έριχ φον Μάνσταϊν γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1887 και υπηρέτησε τον Γερμανικό στρατό ως αξιωματικός για 39 χρόνια. Ήταν Γερμανός στρατάρχης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας από τους κύριους ηγέτες της Βέρμαχτ.

Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας από τους οργανωτές της εισβολής στη Γαλλία, συμμετείχε στην εισβολή στη Πολωνία, στην “Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα” και οδήγησε τη Γερμανία σε νίκες στο Kerch, στη Σεβαστούπολη και το Kharkov, ενώ ηγούνταν και στην Επιχείρηση Winter Storm η οποία όπως απέτυχε. Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του από τον ίδιο τον Χίτλερ το 1944 λόγω των συνεχών διαφωνιών του με τον ίδιο σε θέματα στρατηγικής. Ωστόσο, του δόθηκε το μετάλλιο Knight’s Cross, το οποίο ήταν η τρίτη υψηλότερη στρατιωτική τιμή των Γερμανών “για την επιτυχημένη του στρατηγική ηγεσία”.

Μετά την ήττα του Άξονα, στις 23 Αυγούστου του 1945 παραδόθηκε στον Βρετανό Στρατάρχη Bernard L. Montgomery και έγινε αιχμάλωτος πολέμου των Βρετανών. Αν και δεν δικάστηκε το 1946 στη Δίκη της Νυρεμβέργης, οι Σοβιετικοί επέμεναν να δικαστεί, αίτημα που δέχτηκαν οι Βρετανοί, στων οποίων τη δικαιοδοσία ήταν ο Manstein. Το 1949 δικάστηκε στο Αμβούργο για εγκλήματα πολέμου και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση για μη προστασία αμάχου πληθυσμού και για χρήση τακτικών “καμμένης γης”. Αφέθηκε όμως ελεύθερος 4 χρόνια μετά και έγινε στρατιωτικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας. Πέθανε το 1973 από εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές.