Πηγή: Atexnos

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε εντός των ορίων του νόμου, της δημοκρατίας, εναντίον αυτών των χωρών, θα το κάνουμε», είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, είναι ορκισμένος αντικομουνιστής κι έχει εξυμνήσει επανειλημμένα το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985).

Ο πρώην λοχαγός, 63 ετών, δεν κρύβει την έχθρα του για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι ούτε «ο κουβανός δικτάτορας», ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, «ούτε ο βενεζολάνος δικτάτορας», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, έλαβαν προσκλήσεις για να παρευρεθούν στην τελετή της ορκωμοσίας του την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια (σ.σ. Βέβαι και να λάμβαναν πρόσκληση, το βέβαιο είναι ότι δε θα πήγαιναν)

«Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι μια γιορτή της δημοκρατίας», πέταξε. «Εκεί πέρα, εκλογές δεν υπάρχουν, και όταν υπάρχουν, γίνονται καταγγελίες για νοθεία, επομένως δεν μας νοιάζει», συνέχισε ο μέλλων αρχηγός του βραζιλιάνικου Κράτους.

«Ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξουμε τον λαό της Βενεζουέλας είναι να μην προσκαλέσουμε τον κύριο Νικολάς Μαδούρο», επέμεινε.

Ο Μπολσονάρου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Πάντως, μετά την εκλογή του, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βραζιλία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στον Μπολσονάρου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αλλάξει τελείως την βραζιλιάνικη εξωτερική πολιτική, να την ευθυγραμμίσει με αυτή της Ουάσινγκτον.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας. Έκρινε ότι η επικράτησή του προσφέρει μια «ιστορική ευκαιρία» ώστε οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να συνεργαστούν στενά στα πεδία της ασφάλειας, της οικονομίας κ.ά..

Ο Μπόλτον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μπραζίλια θα υποστηρίξει την πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Μαδούρο. Για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το Καράκας αποτελεί μέρος της «τρόικας της τυραννίας», όπως αποκαλεί η Ουάσινγκτον τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας.