Πηγή: Ημερόδρόμος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο «αρχι – άριστος» δεν χάνουν ευκαιρία να διατυμπανίζουν την αταλάντευτη πίστη τους στις ΗΠΑ και τον εκάστοτε πρόεδρο, δηλαδή να υπενθυμίζουν το αμερικανοτσολιαδισμό τους. Ακόμα και όταν ο τελευταίος (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση ο Τραμπ)… χτυπάει συγκαταβατικά την πλάτη του πρωθυπουργού, λέγοντας “είναι καλός άνθρωπος”(!). Αυτό, δε, νοείται ως μέγιστη επιβράβευση, τόσο ώστε η κυβέρνηση συνολικά και ο πρωθυπουργός ειδικά να φαντασιώνονται ότι ο Μητσοτάκης δίνει μια συνέντευξη και… λύνει τα ζητήματα του εμπορικού πολέμου και των δασμών.

Η κατασκευή μιας εικόνας ενός πρωθυπουργού που παίξει κεντρικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις (αφήγημα το οποίο ανεπιτυχώς είχαν προσπαθήσει να μας πλασάρουν κι άλλες φόρες) συνεχίζεται και σήμερα. Μετά την… καλή κουβέντα που είπε ο Τραμπ και πατώντας πάνω στις διεργασίες για το «πάγωμα» των δασμών η κυβέρνηση εμφανίζει τον Μητσοτάκη σαν παγκόσμιο συντονιστή που λύνει ζητήματα.

Από… παντού λοιπόν φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης, περίπου σαν «φιλαράκι» του Τραμπ οδηγεί την ΕΕ προς «παύση» του εμπορικού πολέμου, με λύσεις «win – win λύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε».

Πάμε τώρα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος,  μιλώντας στη σύσκεψη με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας στα Οινόφυτα, δηλαδή μπροστά στο κατάλληλο κοινό, ευχήθηκε την εξεύρεση μιας «win-win» λύσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Επιπλέον, την περίοδο γενικευμένων πολεμικών προετοιμασιών που ζούμε την ονόμασε απλά ως «περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων». Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση του Ντ. Τραμπ να «παγώσει» προσωρινά τους δασμούς σε ορισμένες χώρες, εκτός της Κίνας.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν και φουσκωμένος από περηφάνια ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στα «Παραπολιτικά» τις δηλώσεις του Τραμπ για τον Μητσοτάκη («Τον ξέρω, είναι καλός άνθρωπος»). Υποστήριξε ότι «με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουμε μια άριστη σχέση». Καμάρωσε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «μεταξύ των ελαχίστων, των πρώτων, που συνάντησαν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Και συνέχισε απτόητος: «Είναι ήδη δομημένη η σχέση (σ.σ. η σχέση Τραμπ – Μητσοτάκη) από την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου. Αυτή τη στιγμή οι δίαυλοι υπάρχουν με την αμερικανική διοίκηση, είχαν καλλιεργηθεί και πριν από τις αμερικανικές εκλογές». Επίσης, προανήγγειλε συνάντηση των δύο “ηγετών” (!) εν ευθέτω χρόνω.

Τέλος, μη μπορώντας δε να τιθασεύσει τον μεγαλομανή ιδεασμό που χαρακτηρίζει συνολικά την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη είπε: “Νομίζω ότι αυτό είναι το αποτύπωμα μιας σοβαρής κυβέρνησης, μιας σοβαρής σταθερής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως ενός μεγάλου διπλωματικού αποτυπώματος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και εν πολλοίς αναλαμβάνει κρίσιμες πρωτοβουλίες για τις διατλαντικές σχέσεις και από την άλλη η Ελλάδα είναι στο συμβούλιο ασφαλείας στο Συμβούλιο Ηνωμένων Εθνών, συγκαθορίζοντας τη διεθνή πολιτική. Νομίζω ότι από μόνο του είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας που θα έκανε τον οποιονδήποτε να θέλει να έχει από κοντά τη χώρα μας».