Χρήστος Αβραμίδης

Πηγή : Jacobin Greece 

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» στην κατειλημμένη Νομική Αθηνών με τίτλο: «Εμπειρίες από τις μπριγάδες του 2023» στην Κούβα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομες θεματικές εισηγήσεις για τις εμπειρίες από τη μπριγάδα αλλά και την σημερινή κατάσταση στο νησί της Κούβας, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Αρχικά τον λόγο πήραν οι διοργανωτές του συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» και εξήγησαν τι είναι οι Μπριγάδες, δηλαδή αποστολές εθελοντικής εργασίας, γνωριμίας και αλληλεγγύης που γίνονται κάθε χρόνο στην Κούβα και σημείωσαν ότι αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα του κινήματος αλληλεγγύης με ιστορία πολλών δεκαετιών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πάρης Λαυτσής, που ανέλυσε την ιστορία των Μπριγάδων αλληλεγγύης και ανέλυσε κάποια από τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της Κούβας.

Η Αλ. Κ. επισκέφτηκε την Κούβα στα πλαίσια της μπριγάδας, μεταξύ άλλων για να γιορτάσει την απόκτηση του διδακτορικού της και στάθηκε κυρίως στον ρόλο που έχει η ανάπτυξη της επιστήμης στο νησί.

Ο γιατρός Παντελής Αβραμόπουλος μίλησε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Κούβα και περιέγραψε τα επιτεύγματα της Επανάστασης σε αυτόν τον τομέα αλλά και τις δυσκολίες που εμφανίζονται λόγω του εμπάργκο.

Εν συνεχεία μίλησε η Άλκηστης Πρέπη περιγράφοντας το σύστημα Πολιτικής προστασίας «και άμυνας» όπως λέγεται, απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε ένα νησί με τόσους τυφώνες δεν είναι καθόλου σπάνια. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σύγκριση με την ανεπαρκή πολιτική προστασία στην Ελλάδα που φάνηκε τελευταία με τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Κώστας Γούσης, ο οποίος περιέγραψε τη σκληρότητα του εμπάργκο και στάθηκε μεταξύ άλλων στο νέο Σύνταγμα της Κούβας.