Πηγή: Info-war

Την απόφασή του στην αίτηση προσωρινών μέτρων που κατέθεσε η Νότια Αφρική εναντίον του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ανακοίνωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Το Δικαστήριο αποφάσισε μια σειρά από προσωρινά μέτρα τα οποία, αν και εκ των συνθηκών γενικόλογα, αποτελούν μια άμεση αναγνώριση του κινδύνου γενοκτονίας που διατρέχουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Παράλληλα, και ενώ το Δικαστήριο δεν διαθέτει τη δύναμη να επιβάλει την απόφασή του, εκείνη αποτελεί μια μεγάλη νίκη του παλαιστινιακού λαού και των συμπαραστατών του σε ολόκληρο τον πλανήτη, μη εξαιρουμένης της νομικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.

Αρχικά, το Δικαστήριο αναγνώρισε την ύπαρξη διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών για τη φύση των πράξεων του Ισραήλ στη Γάζα και πως τουλάχιστον κάποιες από τις πράξεις και παραλείψεις του Ισραήλ θα μπορούσαν να ιδωθούν υπό τη σκέπη της Σύμβασης για την Πρόληψη της Γενοκτονίας, κάτι που σημαίνει πως το Δικαστήριο αναγνωρίζει ότι έχει δικαιοδοσία. Παράλληλα, αναγνώρισε πως η Νότια Αφρική έχει το δικαίωμα να φέρει τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο αναγνώρισε πως οι Παλαιστίνιοι της Γάζας μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ως μία ομάδα που χρήζει προστασίας υπό το πλαίσιο της Σύμβασης. Έπειτα, κάνοντας επίκληση μεταξύ άλλων και σε μια σειρά από δηλώσεις υψηλά ιστάμενων Ισραηλινών αξιωματούχων, αναγνώρισε πως οι συνθήκες που έχει προκαλέσει η επίθεση του Ισραήλ είναι τέτοιες που απειλούν δικαιώματα αυτής της ομάδας και πως τουλάχιστον κάποια από τα μέτρα που ζητά η Νότια Αφρική θα τα προστατεύσουν.

Το Δικαστήριο έπειτα αναγνώρισε πως υπάρχει επείγων κίνδυνος για τα δικαιώματα αυτά ούτως ώστε να υπάρχει ανάγκη για προσωρινά μέτρα, αλλά και πως οι εσωτερικές νομικές διεργασίες του Ισραήλ, αν και καλοδεχούμενες, δεν επαρκούν για να αφαιρέσουν αυτόν τον κίνδυνο. Συνεπώς, υπάρχουν οι συνθήκες και η ανάγκη για την εφαρμογή προσωρινών μέτρων.

 

Εκ των παραπάνω, το Δικαστήριο αποφάσισε τα εξής προσωρινά μέτρα:

  • Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποφύγει τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτά που περιγράφονται στη Σύμβαση (ψήφοι 15-2),
  • να διαβεβαιώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις του δεν διαπράττουν κανένα από αυτά (ψήφοι 15-2),
  • να προλάβει και να τιμωρήσει άμεσες δηλώσεις υποκίνησης στα παραπάνω εγκλήματα (ψήφοι 16-1),
  • να επιτρέψει άμεσα την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα (ψήφοι 16-1),
  • να διατηρήσει και να αποφύγει την καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων εγκλημάτων (ψήφοι 15-2),
  • να παράσχει έκθεση στο δικαστήριο για την πορεία των μέτρων εντός ενός μήνα. Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στη Νότια Αφρική, η οποία διατηρεί δικαίωμα σχολιασμού της έκθεσης ενώπιον του Δικαστηρίου (ψήφοι 15-2).

Τέλος, το Δικαστήριο ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.