Πηγή: Katiousa

Ο αμερικανικός κολοσσός της εστίασης «Starbucks» σέρνει στα δικαστήρια το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας επειδή υποστήριξε τον αγώνα των Παλαιστινίων γράφοντας σε ανάρτηση «Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη». Η ανάρτηση δημοσίευε τη φωτογραφία μιας μπουλντόζας η οποία γκρεμίζει το ισραηλινό τείχος που περιβάλλει τη Γάζα.

Η διοίκηση της «Starbucks» καταδίκασε αμέσως αυτήν την ανάρτηση και διαφοροποίησε τη θέση της από το συνδικάτο Starbucks Workers United. Αρχικά η εργοδοσία καταδίκασε «απερίφραστα τις πράξεις τρομοκρατίας, μίσους και βίας» και ξεκαθάρισε ότι «διαφωνεί με τις δηλώσεις και τις απόψεις που εκφράζονται από το Workers United και τα μέλη του». Το σωματείο Starbucks Workers United έχει πάνω από 9.000 μέλη που εργάζονται σε 360 καταστήματα της αλυσίδας καφέ σε όλη τη χώρα.

«Τα λόγια και οι πράξεις του Workers United ανήκουν σε αυτούς και μόνο σε αυτούς», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι το Starbucks Workers United (SWU) και το διεθνές συνδικάτο Service Employees International Union (SEIU), που το εποπτεύει, «δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις, τις θέσεις ή τις πεποιθήσεις της εταιρείας». Η «Starbucks» είχε μάλιστα απειλήσει με προσφυγή και διεκδίκηση χρηματικών αποζημιώσεων χωρίς περιορισμό από το σωματείο.

Τώρα ο όμιλος υλοποιεί την απειλή, σέρνοντας το σωματείο στα δικαστήρια, επικαλούμενος τη ζημιά που προκάλεσε με την ανάρτησή του στο εμπορικό της σήμα και τη …φήμη της. Ισχυρίζεται ότι η χρήση του ονόματος «Starbucks» από το σωματείο προκαλεί σύγχυση στους πελάτες της, καθώς και ότι ορισμένοι πελάτες εκφράζουν την οργή τους στους υπαλλήλους για την ανάρτηση του συνδικάτου.

Σε εσωτερικό σημείωμα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της εταιρείας – το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η σελίδα «The Intercept» – προειδοποιεί ότι οι ενέργειες του Workers United ενδέχεται «να θέσουν σε κίνδυνο τους συνεργάτες από όλα τα καταστήματα, είτε έχουν σωματείο εργαζομένων είτε όχι».

Συνολικότερα, η εργοδοσία έχει ζητήσει από το σωματείο να σταματήσει τη χρήση της επωνυμίας και του λογότυπου της εταιρείας και να προβεί σε διόρθωση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους. Διεμήνυσε έτσι ότι η «Starbucks» θα υποβάλει προσφυγή κατά του σωματείου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Εξάλλου, για να δημιουργηθεί το συνδικάτο οι εργαζόμενοι πέρασαν «διά πυρός και σιδήρου», με τον όμιλο να πολεμάει την προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ριζοσπάστης