Στολή “Χίτλερ”

Πηγή: Alerta.gr

Αν την πρώτη φορά είναι λάθος κίνηση, εκτίμηση ή οτιδήποτε άλλο, τη δεύτερη φορά τι ακριβώς είναι; Το γνωστό μαγαζί πώλησης στολών κι εποχιακών ειδών ‘Sandra’ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή Ι. Δραγούμη κι Εγνατία αποφάσισε φέτος να τιμήσει την επέτειο του ‘ΌΧΙ’ βγάζοντας προς πώληση ναζιστικές στολές των SS και περιβραχιόνια με τον αγκυλωτό σταυρό. Προς διαφήμιση μάλιστα αυτών των ειδών έχει αναρτήσει και διαφημιστικές φωτογραφίες με παιδιά να χαιρετούν ναζιστικά.

Στολή “Γερμανός αξιωματικός” με το σήμα των SS
Περιβραχιόνιο με τη σβάστικα

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες η μία εκ των στολών ονομάζεται “Χίτλερ”, η δεύτερη “Γερμανός αξιοματικός” (sic) ενω το περιβραχιόνιο με τη σβάστικα ονομάζεται απλά “περιβραχιόνιο”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι στολές κυκλοφορούν στην αγορά. Τον Οκτώβριο του 2016 είχε προκληθεί σάλος από ανάλογη είδηση, ότι παραμονές της 28ης Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν παρόμοιες στολές. Τότε η ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας που τις κατασκεύαζε αφού δήλωσε σε συνέντευξή της πως είναι κατά του ναζισμού γιατί οι ναζί είχαν σκοτώσει όλη την οικογένειά της, έπειτα δικαιολογήθηκε  πως τις συγκεκριμένες στολές τις έφτιαχνε ήδη 17-18 χρόνια τότε και δεν καταλαβαίνει τον λόγο που προκλήθηκε τόσος θόρυβος από την πώλησή τους. Σε εκείνη τη συνέντευξη μάλιστα ενημερώθηκε πως “υπάρχει οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία με απόφαση της έχει απαγορεύσει την εμπορική προβολή των εικόνων που αναπαριστούν τον Hitler και παραπέμπουν σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός“.

Η ευκολία με την οποία κάποιοι μπορούν για λίγα ευρώ να καταπατούν την ιστορική μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων των ναζί είναι αξιοπρόσεκτη. Ειδικά σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που το 95% των Εβραίων κατοίκων της εξοντώθηκε στο Άουσβιτς θα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Κρυπτόμενοι λοιπόν πίσω από αστείες δικαιολογίες του τύπου “είναι θεατρικές στολές για σχολικές παραστάσεις” θεωρούν πως μπορούν να μοστράρουν ανενόχλητα σβάστικες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ειδικά σε μια περίοδο που το φασιστικό και ναζιστικό φίδι έχει αρχίσει να χύνει ξανά το δηλητήριό του στο κοινωνικό σώμα. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια είναι η άποψη του αντιφασιστικού κινήματος της πόλης για τέτοιες εμπορικές πρακτικές που είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενες.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ