Πηγή: Ημεροδρόμος

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας», βροντοφώναξαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι “βούλιαξαν” την κεντρική πλατεία του Παλαμά.

Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων, Κέντρων Υγείας και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τη μαζική συμμετοχή στη πανκαρδιτσιωτικη συγκέντρωση που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δεκάδες Αγροτικοί Σύλλογοι, σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμενων, άλλοι μαζικοί φορείς, δεν εμπόδισαν ούτε οι διμοιρίες των ΜΑΤ, ούτε το αναίτιο κλείσιμο δρόμων προς τον Παλαμά.

Στη συγκέντρωση, συναντήθηκαν οι αγωνίες του λαού της Καρδίτσας , που συνεχίζει να δίνει μόνος του, χωρίς την παραμικρή βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, τη μάχη για την αποκατάστασή του.

Ηταν εκεί οι αγρότες, που βλέπουν την κυβέρνηση να αξιοποιεί τη μεγάλη καταστροφή ως ευκαιρία για να επιταχύνει σχεδιασμούς που αφορούν σε αλλαγή χρήσεων γης, με στόχο νέες κερδοφόρες επενδύσεις, όπως στις ΑΠΕ και την ταχύτερη προσαρμογή της υπαίθρου σε όσα προβλέπει η ΚΑΠ της ΕΕ, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Εργαζόμενοι από πόλεις και χωριά, που είδαν να καταστρέφεται το βιος τους, τα σπίτια τους και ό,τι άλλο είχαν αποκτήσει με κόπους μιας ζωής.

Μικροί επαγγελματίες και έμποροι, που αυτές τις μέρες δεν λειτούργησαν οι επιχειρήσεις τους, ενώ παράλληλα βλέπουν την κυβέρνηση να τους εμπαίζει, αφού προτίθεται να τους αποζημιώσει μόνο κατά 70%, ενώ και σε αυτό το ποσοστό θα υπάρξουν «κόφτες» και αποκλεισμοί.

Μαθητές, που δεν έχουν ακούσει ακόμα το πρώτο κουδούνι.

Αλλά και πολλοί άλλοι λαϊκοί άνθρωποι που είναι αντιμέτωποι με μια υγειονομική βόμβα, που παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Που με την πρώτη βροχή τρέμει το φυλλοκάρδι του, αφού διαπίστωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που υπόσχονταν κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι πως θα γίνουν μετά τις καταστροφές του «Ιανού», ήταν κούφια λόγια.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, οι οποίοι ανέδειξαν τις ευθύνες κυβερνήσεων – Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο νομό και έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα, αν δεν υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

«Το κράτος μας έπνιξε. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας» τόνισε ο Κώστας Τζέλας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας που ήταν ο κεντρικός ομιλητής.

Εεπισήμανε μεταξύ άλλων ότι «όσο δυνατή όμως κι αν ήταν η βροχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών, απουσιάζει παντελώς η μέριμνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού». Χαρακτήρισε ψίχουλα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν, ουσιαστικά, ψίχουλα, που όχι μόνο δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλες αυτές τις μέρες από σωματεία και φορείς όλης της χώρας, τονίζοντας ότι φάνηκε στην πράξη ότι “μόνο ο λαός σώζει το λαό”.

Σημείωσε ακόμα ότι ο λαός της Καρδίτσας δεν πρόκειται να υποχωρήσει εάν δεν αποζημιωθούν στο 100%, εάν δεν κατασκευαστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ενόψει του χειμώνα. Κάλεσε σε εγρήγορση, γιατί, όπως είπε, «όταν σβήσουν τα φώτα θα μας ξεχάσουν, όπως και έχουν κάνει στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εδώ για να επιβάλουμε το δίκιο μας, για να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι πλημμυροπαθείς τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στο Παλαμά Καρδίτσας.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Παλαμά Αρης Πολυγένης, Καρδίτσας Εκτορας Γάζος, Σοφάδων Ηλίας Στουρνάρας, Λίμνης Πλαστήρα Βασίλης Ελευθερίου, Μουζακίου Αστέρης Χαλάτσης και υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Τα αιτήματα των πλημμυροπαθών

Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, και να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.

– Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρησαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

– Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) και ΕΒΕ.

– Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.3

-Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Άμεση καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης για την επανέναρξη της λειτουργίας τους. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης στο 100% για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

– Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

– Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν. Άμεσα καθαρισμός απολύμανση και επαναλειτουργία όλων των περιφερειακών ιατρείων στα χωριά που έχουν πληγεί. Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στα κέντρα υγείας, στο τμήμα επειγόντων και στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας.

-Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.

-Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Ειδική μέριμνα και μοριοδότηση για τους μαθητές της 3ης Λυκείου στις περιοχές που πλήγηκαν. Επίσης να προβλεφτεί επίδομα ή δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πληγέντων που σπουδάζουν.

Ακραία  είναι η πολιτική τους, η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και άλλων μέτρων πρόληψης και η εγκατάλειψη των πληγέντων στη μοίρα τους. Την ευθύνη για τις καταστροφές έχουν κυβέρνηση  η περιφερειακή αρχή  Θεσσαλίας και οι δημοτικές αρχές του νόμου Καρδίτσας, που δεν θωράκισαν το νομό μετά τον “Ιανό”». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων μέσα από τους χαιρετισμούς τους».

Από 902.gr