Πηγή: 902

Απεργιακό κύμα σαρώνει τη Γαλλία! Πάνω από 150 απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα για αυξήσεις στους μισθούς και προστασία από την ακρίβεια καθώς οι εργαζόμενοι δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα αλλά διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η μεγάλη απεργία προκηρύχθηκε και ως έκφραση αλληλεγγύης στον πολυήμερο αγώνα που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι σε πολλά διυλιστήρια της χώρας, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης Μακρόν, που διεύρυνε τις εντολές επίταξης σε μονάδες της «Esso-Exxon Μobil» και της «Total Energies».

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της Γαλλίας ταυτόχρονα απαιτούν γενική αύξηση των μισθών και μέτρα προστασίας ενάντια στην ακρίβεια. Ήδη προχωρούν σε πρωτοβουλίες συνέχειας και κλιμάκωσης του αγώνα.

Παρά την επιχείρηση εκφοβισμού, οι εργαζόμενοι σε διάφορες μονάδες διύλισης αποφάσισαν να μη σταματήσουν την κινητοποίηση, αντλώντας κουράγιο και από τη στήριξη εργαζομένων τόσο από την ίδια τη χώρα τους όσο και από το εξωτερικό, μετά και από κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ζητούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, αντιδρώντας στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει το εργατικό εισόδημα.

Στο πλευρό των απεργών της Γαλλίας είναι το ΠΑΜΕ και η ΕΝΕΔΕΠ.  Αντιπροσωπείες τους βρίσκονται στη Γαλλία για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, UDCGT 13. Οι αντιπροσωπείες δέχτηκαν θερμό καλωσόρισμα από τους αντιπροσώπους του συνεδρίου.

Οι αντιπροσωπείες από την Ελλάδα είχαν συναντήσεις με Συνδικάτα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

«Η αλληλεγγύη μάς δίνει δύναμη», σημείωσε ο Fabien Cros, γραμματέας του Συνδικάτου CGT στο διυλιστήριο «Total La Mède».

Οι κλάδοι εργαζομένων που συμμετέχουν στη μεγάλη απεργία

Χημική βιομηχανία-Διυλιστήρια

Συνεχίζεται η απεργία στα διυλιστήρια της TotalEnergies και της Exxon Mobil. Το διυλιστήριο της Petro Ineos στη Lavera κατέβηκε σε απεργία επίσης σήμερα ενώ σε άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Arkema ή η Air Liquid, απεργούν μετά από κάλεσμα της FNIC CGT.

Επίσης πολύ μεγάλη συμμετοχή στην απεργία υπάρχει στην πλατφόρμα χημικών της Lacq/Mourenx με κάλεσμα 6 συνδικάτων της CGT: Sanofi, Arkema Mont, Toray, novasep, Arkema Lacq Mourenx, novasep και Air Liquid.

Ενέργεια

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου απεργούν, ειδικά στα πυρηνικά εργοστάσια. Στην απεργία συμμετέχουν 11 πυρηνικά εργοστάσια (Gravelines, Paluel, Saint-Alban, Le Bugey, Tricastin, Cruas, Saint-Laurent, Dampierre, Cattenom, Belleville, Chooz.) Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι των πρατηρίων και εργαζόμενοι σε εργολάβους των αντίστοιχων ομίλων.

Σιδηρόδρομοι και μεταφορές

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία των Σιδηροδρόμων με την κυκλοφορία των τρένων να περιορίζεται την Τρίτη σε ένα τρένο TER και ένα τρένο Intercity κατά μέσο όρο. Στην περιοχή του Παρισιού, η κυκλοφορία των Αστικών Μέσων επηρεάζονται πολύ, ή και εντελώς από την απεργία.

Εκπαίδευση

Οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση βρίσκονται επίσης σε κινητοποίηση.

Εμπόριο

Η ομοσπονδία CGT Commerce κάλεσε σε απεργία για να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις μισθών.

Λιμάνια

Συμμετέχουν οι λιμενεργάτες από όλα τα γαλλικά λιμάνια με μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες μεταφορές.

Σε άλλους κλάδους, στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας-logistics απεργία έγινε στην Amazon, αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία PSA Stellantis.