Πηγή: 902

Συγκλονιστική, για ακόμη μια φορά, η Μάγδα Φύσσα στην κατάθεσή της στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

«Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι ο γιος μου» ήταν οι πρώτες λέξεις που είπε.

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε όσα γνωρίζει ότι έγιναν το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο γιος της πήγε με τη σύντροφό του Χρύσα και φίλους του στην καφετέρια «Κοράλλι» για να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα. Εκεί, όπως είπε η μητέρα του μουσικού, βρίσκονταν δύο άτομα ντυμένα με ρούχα της Χρυσής Αυγής, με παντελόνι παραλλαγής και την μπλούζα της οργάνωσης ανάποδα ώστε να μη φαίνεται το σήμα της.

«Αφού τελείωσε η μπάλα, πάνε να φύγουν και βλέπουν ότι έχουν βγει έξω οι δυο τύποι και απέναντι έχουν μαζευτεί 5 άτομα με κακές προθέσεις. Ο Παύλος είπε “πάμε να φύγουμε και ερχόμαστε μετά για τα αυτοκίνητα”. Φτάνοντας Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας βλέπουν ένα ολόκληρο κομβόι κυρίως με μηχανές. Το αυτοκίνητο που είναι στην αρχή είναι του δολοφόνου. Σταματάει και ρωτάει τον Παύλο ποια είναι η Κεφαλληνίας και ο Παύλος του λέει αυτή είναι. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί από τα 5 άτομα που ήταν στην αρχή, πάνω από 30-40, δεν ξέρω ακριβώς πόσοι και έχει έρθει και η ΔΙΑΣ, ήδη δύο μηχανές έξω από το μαγαζί. Οι μηχανές της ΔΙΑΣ στη συνέχεια γίνονται τέσσερις στην Τσαλδάρη».

Όπως είπε η Μ. Φύσσα, ήταν σαφές πως οι συγκεντρωμένοι ήθελαν να τρομοκρατήσουν και να κλιμακώσουν την ένταση: «Το τάγμα, λοιπόν, αρχίζει τις βρισιές. Κρατούσαν ρόπαλα, λοστούς, έχουν έρθει με σκοπό να τρομοκρατήσουν. Τα παιδιά αποφασίζουν να περάσουν απέναντι και να πάνε στο σπίτι, αφού πάρουν τσιγάρα. Οι από εκεί αρχίζουν να βρίζουν έντονα, να χτυπάνε δυνατά τα πόδια τους κάτω ρυθμικά. Ο Παύλος είπε στους φίλους του: “Τώρα τρέχουμε”. Τα παιδιά έτρεξαν. Ο Παύλος όμως δεν έτρεξε. Έμεινε πίσω και αυτοί τον προλαβαίνουν. Αρχίζουν από 3άδες, 5άδες να περνάνε,να χτυπάνε και να φεύγουν, να βρίζουν, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν τον Παύλο εκεί. Άρχισε η μάχη με τους χρυσαυγίτες να χτυπούν… Δεν κατάφεραν να τον ρίξουν κάτω. Ο δολοφόνος δεν φορούσε τη στολή της Χρυσής Αυγής και ήταν μεγαλύτερος των άλλων ηλικιακά. Ήταν σε ψύχραιμη κατάσταση με ήρεμες κινήσεις όταν άφησε το αυτοκίνητο και πήγε στο σημείο. Όλοι τότε κάνουν στην άκρη… μπαίνει ανάμεσα, αγκαλιάζει τον Παύλο και τον μαχαιρώνει».

Σύμφωνα με την Μάγδα Φύσσα, η φίλη του Παύλου της είπε ότι παρακαλούσε τους αστυνομικούς να πάνε στον Παύλο, στο σημείο που εξελισσόταν η επίθεση. «Έλεγαν ότι δεν μπορούσαν. Κάποιος τελικά συγκινήθηκε και την ακολούθησε. Φτάνοντας, είχε γίνει η δολοφονία και αντί να συλλάβουν τον δολοφόνο, έβαλαν χειροπέδες στον Παύλο, ο οποίος σήκωσε την μπλούζα του και λέει “Με μαχαίρωσε θα με συλλάβετε και από πάνω;”. Και έδειξε τον δολοφόνο του. Μία αστυνομικός τότε είπε: “Είπαμε, όχι και μαχαίρια!” που σημαίνει ότι γνώριζαν από πριν».

Η Μ. Φύσσα περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής της τις στιγμές που ακολούθησαν όταν είδε κάτωχρο τον πατέρα του Παύλου να προσπαθεί να της πει πως έγινε κάτι σοβαρό και πως έπρεπε να πάνε στο νοσοκομείο. «Κατάλαβα πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Πόσο κακό δεν ήξερα…». Με σπασμένη τη φωνή αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας μέχρι που αντίκρισε στο νεκροτομείο το παιδί της. «Δεν φαινόταν φοβισμένος, ούτε ταλαιπωρημένος. Ήταν ήρεμος, κοιμόταν…».

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν η οικογένεια του Π. Φύσσα, πολλοί φίλοι του, καθώς και η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα πριν ξεκινήσει η κατάθεση της Μαγδας Φύσσα, η πλευρά του Ιωάννη Λαγού έθεσε θέμα δημοσιότητας της δίκης, ζητώντας τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων «και με δικά μας Μέσα… καθώς τα ΜΜΕ ελέγχονται από την άλλη πλευρά». Στο αίτημα συντάχθηκαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο απόντας Γιώργος Ρουπακιάς, οι Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς καθώς και ο «πυρηνάρχης» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αν. Πανταζής. Το δικαστήριο με ανάλογη εισαγγελική πρόταση απέρριψε το αίτημα.

Η κατάθεση της Μ. Φύσσα συνεχίζεται.