Πηγή: Katiousa

Την αγανάκτηση της ΠΕΑΕ-ΔΣΕ, των αντιστασιακών και των απογόνων τους έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου Καισαριανής που προσβάλλει τη μνήμη των εκτελεσμένων στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, ο δήμαρχος Καισαριανής έφερε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία προεδρεύει, θέμα χρηματοδότησης από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», δηλαδή ζήτησε χρήμα από το γερμανικό κράτος, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την προμήθεια εξοπλισμού αναγκαίου για την… προστασία του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς, του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.

«Αποφάσισαν δε, έχοντας την πλειοψηφία, να συνεργαστούν με αυτό το γερμανικής έμπνευσης και κοπής ίδρυμα, μολύνοντας την ιστορία και τα ματωμένα από το αίμα κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της Αντίστασης και της Λευτεριάς χώματα, για 67.000 ευρώ γερμανικό χρήμα. Τόσο αποτιμά το έγκλημα της δολοφονίας των 200 κομμουνιστών από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944, όπως και τους εκατοντάδες ακόμα κομμουνιστές, αγωνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν την περίοδο της Κατοχής», σημειώνει το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, προσθέτοντας τα εξής:

«Το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” ιδρύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα, όπως αντιστασιακά μνημεία της περιόδου της Κατοχής, αλλά και σεμινάρια ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με σκοπό την αναθεώρηση και τη διαστρέβλωσή της ώστε να περάσουν στη λήθη της ιστορίας τα ναζιστικά εγκλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον” συνδέεται με το πρόγραμμα “Μνήμες Κατοχής”, ένα κατάπτυστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, που προβάλλει την άποψη να δούμε με τα μάτια και των δυο πλευρών δηλαδή και με αυτά των ναζί, την κατοχή, αφήνοντας επίσης τους μαθητές να βγάλουν οι ίδιοι τάχα συμπεράσματα, άλλωστε στον πόλεμο, λένε, όλοι κάνουν εγκλήματα και ουσιαστικά να αμβλυνθεί έως να εξαγνιστεί η εγκληματική ναζιστική δράση, εξισώνοντας θύματα και θύτες, ώστε να μην περνά στις νεανικές συνειδήσεις το μεγαλείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Να χαθεί η μεγάλη λαϊκή εποποιία και η ιστορική της σημασία για το σήμερα, ότι ο λαός έχει τη δύναμη να δημιουργήσει το δικό του μέλλον.

Είναι η μεγαλύτερη προσβολή που θα μπορούσε να δεχτεί αυτός ο τόπος θυσίας κομμουνιστών και άλλων πατριωτών αγωνιστών, αυτό το Μνημείο-σύμβολο που δημιούργησε ο λαός της Καισαριανής με τον κομμουνιστή δήμαρχο Παν. Μακρή και με πολύχρονους αγώνες.

Το “Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον”, όπως και το “Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας” ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση της ΟΔ Γερμανίας με τη συμφωνία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και με έναν ακόμη στόχο: Να υπονομεύσουν τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, αλλά και να ξεχαστούν και οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν τις διεκδικούν, ως όφειλαν και έχουν υποχρέωση. Και δεν διεκδικούν γιατί η Ελλάδα είναι ενταγμένη στην ΕΕ, στην οποία ηγέτης είναι η Γερμανία, η δε αστική τάξη της Ελλάδας είναι σύμμαχος της αστικής τάξης της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα η Γερμανία με τέτοιες χρηματοδοτήσεις για μνημεία και σεμινάρια ιστορίας προωθεί την άποψη ότι όχι μόνο δεν χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό, αλλά με αυτές τις χρηματοδοτήσεις δείχνει τάχα έμπρακτα τη “συγγνώμη” της για τα ναζιστικά εγκλήματα. Έτσι πιστεύει ότι θα τα “ξεπλύνει” στις λαϊκές και στις νεανικές συνειδήσεις, ώστε να… “χτίσουμε ένα καινούριο μέλλον, με νέες σχέσεις” απαλλαγμένες από…την εγκληματική ιστορία των ναζί! Άλλωστε επιδιώκουν να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα των σημερινών πολιτικών επιδιώξεων των δύο αστικών τάξεων, Ελλάδας και Γερμανίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υλοποιήσει τέτοιες δραστηριότητες χρησιμοποιώντας τις δημοτικές αρχές και τους ημετέρους της, όπως, για παράδειγμα έγινε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά και τους δημάρχους Ιωαννίνων, Καλαβρύτων και Χαϊδαρίου που ζήτησαν την ένταξή τους στα σχετικά προγράμματα των παραπάνω ιδρυμάτων. Σ’ αυτούς έρχεται, τώρα, να προστεθεί ο σημερινός δήμαρχος Καισαριανής προσβάλλοντας τη μνήμη των αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο Θυσιαστήριο από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα των ναζί, τον ίδιο το λαό της Καισαριανής και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Μάλιστα, για να αποφύγει τις αντιδράσεις του λαού της Καισαριανής ο δήμαρχος απέφυγε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καταγγέλλει την προκλητική αυτή απόφαση του δημάρχου Καισαριανής να συνεργαστεί με το Ελληνογερμανικό Ταμείο Νεολαίας, επιζητώντας “τα τριάκοντα αργύρια” με το “ξέπλυμα” των εγκλημάτων των Γερμανών ναζί στη χώρα μας. Την καταγγέλλει όπως και τις παρόμοιες σχετικές αποφάσεις των δημάρχων Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καλαβρύτων και Χαϊδαρίου γιατί αποτελούν προσβολή και βεβήλωση της μνήμης των θυμάτων των ναζί που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τιμώντας τη μνήμη των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, αλλά και την απαίτηση του ελληνικού λαού που υπέφερε τα πάνδεινα στην Κατοχή, απαιτούμε από τον δήμαρχο να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της επαίσχυντης απόφασης. Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της ηρωικής Καισαριανής, που ο λαός της πρωτοστάτησε στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας, να σεβαστεί τους αγώνες αυτούς και να μην εγκρίνουν την απόφαση του δημάρχου για συνεργασία με το γερμανικής έμπνευσης “Ταμείο” που επιδιώκει το ξέπλυμα και τη λήθη των ναζιστικών εγκλημάτων και υπονομεύει το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για τις γερμανικές επανορθώσεις – πολεμικές αποζημιώσεις.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ βρισκόμαστε την πρώτη γραμμή του αγώνα διεκδίκησης από την ΟΔ Γερμανίας να πληρώσει για τα ναζιστικά εγκλήματα και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν τα κατοχικά στρατεύματα στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής. Καλούμε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τον λαό της Καισαριανής να δώσει όλες του τις δυνάμεις σε αυτό τον αγώνα.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, επιτέλους, να διεκδικήσει τις γερμανικές επανορθώσεις που αποφασίστηκαν σε διεθνείς συσκέψεις (Παρίσι – Λονδίνο) με συγκεκριμένες ενέργειες και προσφυγές. Είναι το ελάχιστο χρέος στον λαό μας που μάτωσε για να απελευθερώσει την πατρίδα από τους ναζί κατακτητές όταν η αστική τάξη πλούτιζε συντασσόμενη με τους Γερμανούς, ενώ ο αστικός πολιτικός κόσμος είτε συνεργάστηκε, είτε εγκατέλειψε τη χώρα και τον λαό παραδίδοντάς τον στους κατακτητές».