Αρχική Clopyright Μουσαφίρηδες Απόφαση Φοιτητών ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» για την Κρατική Καταστολή στο...

Απόφαση Φοιτητών ΔΠΜΣ «Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα» για την Κρατική Καταστολή στο ΑΠΘ

304
0

Πηγή: The Press Project

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης των φοιτητών έχει ως εξής:

«Οι φοιτητές του ΔΠΜΣ “Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα” του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. καταδικάζουν τις εισβολές των Δυνάμεων Καταστολής στον χώρο του Πανεπιστημίου, τη συνεχή παρουσία τους καθώς και τα συστηματικά περιστατικά βίας και τραμπουκισμού εναντίον φοιτητών και μελών ΔΕΠ.

»Συγκεκριμένα, στις 26/5 στο πλαίσιο διαδηλώσεων φοιτητών στη Σ.Θ.Ε. έγινε ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης σε ευθεία βολή στο μπλοκ των φοιτητών, τραυματίζοντας φοιτητή στο κεφάλι, πράξη εγκληματική και εν δυνάμει δολοφονική.

»Αυτό το περιστατικό βίας δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός παρά μια παγιωμένη τακτική των τελευταίων ημερών, όπου:

»Έγινε επίθεση των ΜΑΤ στον χώρο της ΣΘΕ με ρίψη χημικών ουσιών και χειροβομβίδας κρότου λάμψης εντός του κτιρίου, πρακτικές απαγορευμένες νομικά. Από την επίθεση της αστυνομίας τραυματίστηκαν 8 φοιτητές. Ένας φοιτητής σύρθηκε από άνδρες των ΜΑΤ στα σκαλιά της ΣΘΕ, οι οποίοι έδειξαν ανάλγητη αδιαφορία για τις επανειλημμένες κραυγές πόνου του συναδέλφου μας.

»Δημοσιογράφοι προπηλακίστηκαν από δυνάμεις της αστυνομίας που προσπέρασαν τον επικεφαλής τους και διώχθηκαν από τον δημόσιο προαύλιο χώρο της ΣΘΕ.

»Πραγματοποιούνται συνεχώς αναίτιες προσαγωγές και έλεγχοι ταυτοποίησης φοιτητών και μελών ΔΕΠ.

»Υπάρχει συστηματική παρουσία ασφαλιτών σε ακαδημαϊκές συνελεύσεις και λοιπές δραστηριότητες εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

»Τον τελευταίο καιρό, ο χώρος του Α.Π.Θ. έχει γίνει πεδίο απρόσκοπτων και βάρβαρων επιθέσεων των ΜΑΤ, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και καταστολής στην φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, η συνεχής παρουσία των ΜΑΤ διακόπτει την εύρυθμη διεξαγωγή της διδακτικής διαδικασίας, όπως και όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων εντός του χώρου του ΑΠΘ. Αυτές οι βάρβαρες πρακτικές δεν συνάδουν επ’ ουδενί με την ουσία ύπαρξης και την ιδέα του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

»Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δημιουργεί στρατηγικές έντασης ώστε να νομιμοποιήσει μια αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση που καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστήμιου, στο πλαίσιο της πολιτικής των «κολλεγίων». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εν μέσω της ακραίας καταστολής στο ΑΠΘ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση της καταστατικής λειτουργίας των φοιτητικών συλλόγων, ξεχνώντας βέβαια πως οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αυτόνομα όργανα και δεν υποτάσσονται στις επιθυμίες κανενός.

»Ταυτόχρονα, οι τωρινές Πρυτανικές Αρχές και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας, εφαρμόζουν χουντικές πρακτικές επαναφέροντας το “Σπουδαστικό” της Ασφάλειας μέσω της στοχοποίησης φοιτητών και ακαδημαϊκών.

»Εκφράζουμε έντονα το φόβο μας για την πιθανότητα να θρηνήσουμε νέα θύματα. Η βία, η τρομοκρατία και η βαρβαρότητα της κρατικής καταστολής δεν έχουν θέση μέσα στο Πανεπιστήμιο.

»Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του νόμου 4777, όπως και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ)».