Αλιεύσαμε την τρολιά από Το Βατράχι

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για τη χούντα φέρνουν οι δηλώσεις ενός ηλικιωμένου κλειδαρά που έζησε από κοντά την περίοδο της δικτατορίας.

Ο κ. Δημήτρης, συνταξιούχος κλειδαράς που διατηρεί ακόμα το κατάστημα του στην οδό Πατησίων στην Αθήνα θυμάται τα γεγονότα εκείνης της περιόδου λέγοντας ότι, αντίθετα απ’όσα ακούγονται, η ζήτηση για κλειδαριές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.

«Είχαμε πολλή δουλειά τότε. Ξέρω ότι συχνά οι νοσταλγοί της περιόδου εκείνης λένε ότι όλοι κοιμόντουσαν με τις πόρτες ξεκλείδωτες, αλλά δεν ήταν έτσι. Καταρχήν, κάθε τόσο η αστυνομία έσπαγε για ασήμαντη αφορμή τις πόρτες του κόσμου, οπότε κάθε τρεις και λίγο έπρεπε να τους φτιάχνουμε τις κλειδαριές» λέει χαρακτηριστικά.

«Άλλωστε η μεγάλη επιτυχία ‘Καμαρούλα Μια Σταλιά’ που λέει ‘βάλε το κλειδί στην κλειδωνιά’ γράφτηκε εκείνη την εποχή, συγκεκριμένα το 1968, οπότε δεν ισχύουν αυτά που λένε κάποιοι.»

Ο ηλικιωμένος αποκαλύπτει μάλιστα και μια άγνωστη πτυχή των γεγονότων του Πολυτεχνείου, στην οποία πρωτοστάτησαν οι κλειδαράδες της πόλης. ‘«Η πύλη του Πολυτεχνείου ήταν κλειδωμένη και οι στρατιωτικοί φώναξαν να έρθει κλειδαράς να την ανοίξει. Εγώ και οι συνάδελφοι μου αρνηθήκαμε όλοι, γι’αυτό αναγκάστηκαν να τη ρίξουν» καταλήγει.