Με πληροφορίες από Alterthess & ΚΙΑ

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο με την οποία καλεί σε κατάληψη του κτιρίου Λοιμωδών. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει τίτλο «Ανοίγουμε το Λοιμωδών;» και αναφέρει τα εξής:

«Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καλεί τους κατοίκους, τις συλλογικότητες, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην κατάληψη του κτιρίου του νοσοκομείου Λοιμωδών.

Να είμαστε όλοι και όλες εκεί την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 6 η ώρα το απόγευμα !

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
Απρίλιος 2022»

Συνεπώς, το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να καταληφθεί το Λοιμωδών που είχε κλείσει το 2014 λόγω των μνημονιακών μέτρων. Προηγήθηκε συγκέντρωση και συνέλευση το μεσημέρι της Κυριακής. Η κινητοποίηση έγινε μπροστά  στην είσοδο του νοσοκομείου που είναι ένα από τα 17 δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν από το 2011. Υπενθυμίζεται πως το Λοιμωδών παραμένει κλειστό εδώ και 8 χρόνια παρόλο που έχει παραχωρηθεί από το Ιταλικό κράτος στο Ελληνικό δημόσιο με το συμβολικό μίσθωμα των 74 ευρώ και τον όρο να λειτουργεί πάντα ως δομή υγείας.

Να υπενθυμίσουμε πως με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης από τον περασμένο Νοέμβριο, υγειονομικοί, πολίτες, και συλλογικότητες της πόλης κινητοποιούνται με διάφορους τρόπους, ενώ φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο και οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης –Συκεών έχουν τοποθετηθεί με αποφάσεις, ζητώντας την επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμωδών» το οποίο, ειδικά την εποχή που η δημόσια υγεία βάλλεται από ένα λοιμώδες νόσημα, θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη ειδική γνώση και κλίνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανακουφίζοντας τα νοσοκομεία τα οποία κυρίως την τελευταία διετία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

«Είναι φανερό πια σε όλους και όλες πως καθοριστικός παράγοντας για την πορεία και την έκβαση της πανδημίας σε κάθε χώρα είναι η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας», τονίζει το Κοινωνικό Ιατρείο στο κάλεσμά του αναφερόμενο στα αμείλικτα στατιστικά σχετικά με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ και τους θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού.

Το ΚΙΑ κάνει, επίσης, λόγο για υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης με αφορμή δηλώσεις του πρωθυπουργού πως η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το βομβαρδισμένο μαιευτήριο της Μαριούπολης ως μια έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανία, «Προσπαθεί δηλαδή  να πείσει ότι νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή, τη στιγμή που ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν την ευθύνη για τους χιλιάδες θανάτους της πανδημίας στην Ελλάδα!» τονίζει συγκεκριμένα η συλλογικότητα απαιτώντας να σταματήσει το έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας. «Διεκδικούμε ένα δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ, προσβάσιμο σε όλους τους ανθρώπους στο οποίο η Υγεία θα έχει τη θέση κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος» καταλήγει στο κάλεσμά του.

Ενημέρωση 20:05

Η συνέλευση στο Λοιμωδών μόλις ολοκληρώθηκε και αποφάσισε
1)να καλέσει αύριο 6 συγκέντρωση στο Δημαρχείο για να γίνει ενημέρωση ποιες ενέργειες έκανε ο Δήμος προκειμένου να υλοποιηθεί η θέση του για ανοιγμα του Λοιμωδών και
2)να ανοίξει το ζήτημα στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Τετάρτης.
Η πρώτη αυτή συμβολική κατάληψη του Λοιμωδών λήγει μέχρι νεοτέρας…