Από την efsyn.gr – του Δημήτρη Αγγελίδη

Λίγο πριν λήξει η προθεσμία για να απαντήσει η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σήμερα (σ. σ: χθες) στις 5 το απόγευμα, η αστυνομία Ορεστιάδας ενεργοποίησε το μεσημέρι τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ που απεγκλώβισαν τους περίπου 30 Σύρους που είχαν μείνει αβοήθητοι σε νησίδα του Εβρου σχεδόν έξι εικοσιτετράωρα, από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Οι Σύροι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Κυπρίνου και πρόκειται να οδηγηθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Ορεστιάδας, κατόπιν και παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τυχόν ποινικές ευθύνες των αρχών που εξέθεσαν τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο από την πολυήμερη παραμονή τους στη νησίδα.

Η Εισαγγελία είχε δώσει εντολή στην αστυνομία Ορεστιάδας από χτες (σ.σ προχτές) το πρωί να κάνει επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, αλλά μέχρι αργά το βράδυ οι αστυνομικοί απαντούσαν αδιάφορα στη δικηγόρο της οργάνωσης HumanRights360 Ευγενία Κουνιάκη ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι» και ότι δεν μπορεί να τους εντοπίσει, παρόλο που ήταν γνωστό από μέρες το γεωγραφικό τους στίγμα. Νωρίτερα η αστυνομία ισχυριζόταν ότι τους έψαχνε «με δύο αυτοκίνητα», απάντηση που συνιστά εμφανή εμπαιγμό, καθώς δεν υπάρχει οδική πρόσβαση στη νησίδα μέσα στο ποτάμι.

Η κ. Κουνιάκη είχε κάνει την Τετάρτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη στήριξη της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η οποία εγκρίθηκε αυθημερόν.

Οπως ενημερώνουν οι πρόσφυγες την «Εφ.Συν.» η αστυνομία τους συνέλαβε στην ελληνική όχθη του Εβρου την Παρασκευή, τους κράτησε μία μέρα και τους παρέδωσε σε κουκουλοφόρους, που τους οδήγησαν με βάρκα στη νησίδα, αφού τους χτύπησαν. Τραγικό θύμα είναι ο τετράχρονος Αϊμάν Αλ Σαλέχ, που έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο νερό, χωρίς να προσπαθήσει κανείς κουκουλοφόρος να τον σώσει , παρά μόνο ένας πρόσφυγας που βούτηξε, αλλά δεν τα κατάφερε.

«Ευτυχώς, η στάση των ελληνικών αρχών, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των προσφύγων και φέρεται να συνέβαλε στον πνιγμό ενός 4χρονου παιδιού, μεταβλήθηκε και η περιπέτειά τους έλαβε σήμερα αίσιο τέλος με τη μεταφορά τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες» σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση οι HumanRights360 και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Ενημερώνουν ότι θα αναλάβουν περαιτέρω τη νομική συνδρομή των προσφύγων για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάατων τους και για τη διαδικασία ασύλου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

Αίσιο τέλος για τους 30 πρόσφυγες που διασώθηκαν από τη νησίδα του ποταμού Έβρου

Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Greek Council for Refugees και #HumanRights360 εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το αίσιο τέλος της περιπέτειας των 30 Σύριων προσφύγων που βρίσκονταν επί 6 ημέρες εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες γυναίκες και επτά ανήλικα παιδιά, βρέθηκαν χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, οποιοδήποτε τρόπο για να ζεσταθούν και παρέμειναν εκτεθειμένοι στο κρύο και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου για 6 μερόνυχτα. Μάλιστα, σε βίντεο που εστάλη στις οργανώσεις μας ανέφεραν ότι έτρωγαν από τα σκουπίδια που υπήρχαν πεταμένα στη νησίδα από όσους είχαν περάσει από το σημείο, ενώ στο ίδιο βίντεο αναφέρεται ο τραγικός θάνατος του 4χρονου γιου της μίας προσφύγισσας από πνιγμό.

Η πληροφορία για την κατάσταση των προσφύγων περιήλθε στις οργανώσεις μας τη Δευτέρα από την Η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία έχει καθημερινή ενημέρωση για το ζήτημα. Έκτοτε, απευθυνθήκαμε πολλάκις και με όλα τα δυνατά μέσα στις αρμόδιες αρχές. Την Τετάρτη, η HumanRights360 με την υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες πέτυχε την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καλούσε τις ελληνικές αρχές να επιληφθούν του ζητήματος.

Ευτυχώς, η στάση των ελληνικών αρχών, που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των προσφύγων και φέρεται να συνέβαλε στον πνιγμό ενός 4χρονου παιδιού, μεταβλήθηκε και η περιπέτειά τους έλαβε σήμερα αίσιο τέλος με τη μεταφορά τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες. Οι οργανώσεις μας θα αναλάβουν την περαιτέρω νομική συνδρομή τους τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Οι οργανώσεις μας θα αναλάβουν την περαιτέρω νομική συνδρομή τους τόσο για τη διαδικασία ασύλου όσο και για τυχόν παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.