Πηγή: TPP

του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Με μια «αγγελία» αμφίβολης νομιμότητας, η Ουκρανία καλεί, σε όλες τις χώρες, εθελοντές να πολεμήσουν, μετατρέποντας παράλληλα τις πρεσβείες της σε στρατολογικά γραφεία ξένης χώρας, εντός του εδάφους άλλων χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Η ανάρτηση της αγγελίας γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της «Διεθνούς Λεγεώνας Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας», η οποία, όπως αναφέρει, ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκυ και «αποτελείται από ξένους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αντίσταση κατά των Ρώσων κατακτητών και να πολεμήσουν για την παγκόσμια ασφάλεια». Όπως η ίδια αναγράφει, πρόκειται για επίσημη ιστοσελίδα της Ουκρανίας, που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Επίσης, υπόσχεται «πλήρη υποστήριξη» και «εγγυημένη εμπειρία ζωής» σε όσους ξένους υπήκοους ενταχθούν στη «Διεθνή Λεγεώνα». Στη συνέχεια αναφέρονται τα κράτη, των οποίων οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τις Πρεσβείες της Ουκρανίας στη χώρα τους, ώστε να στρατολογηθούν, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Μάλιστα, η ουκρανική Πρεσβεία στην Αθήνα διαφημίζει απροκάλυπτα το γεγονός από τη σελίδα της στο facebook.

Μπορεί όμως ένα κράτος να μετατρέπει την πρεσβεία του σε, άλλο, κυρίαρχο κράτος σε κέντρο στρατολόγησης «εθελοντών»;

«Παραβιάζει την ελληνική ποινική νομοθεσία»

Ο Δημήτρης Καλτσώνης, καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σχολιάζει στο TPP, πως «η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ουκρανίας ή όποιου άλλου κράτους δεν έχει μόνο ασυλίες και προνόμια βάσει του διεθνούς δικαίου. Έχει και την υποχρέωση να μην παραβιάζει τη νομοθεσία του κράτους που την φιλοξενεί. Εν προκειμένω, οποιαδήποτε τυχόν πρόσκληση για στρατολόγηση Ελλήνων εθελοντών ή μισθοφόρων, παραβιάζει την ελληνική ποινική νομοθεσία που απαγορεύει προκλητικές ενέργειες που εκθέτουν το ελληνικό κράτος ή τους κατοίκους του σε αντίποινα. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς από νομική τουλάχιστον άποψη, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ. Πέρα από το νομικό μέρος η στρατολόγηση αυτή εγκυμονεί μακροπρόθεσμα μεγάλους κινδύνους για την δημοκρατία μας για ευνόητους λόγους».

Επισημαίνει πως «η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει μια πολιτική ενεργητικής ουδετερότητας και ειρήνης με στόχους: Να σταματήσει ο πόλεμος, ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας αμοιβαίων εγγυήσεων, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει στο λαό της χώρας να ζει ελεύθερος σε μια ανεξάρτητη, ουδέτερη, δημοκρατική Ουκρανία.
Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κανένας φαντάρος και στρατιωτικός έξω από τα σύνορα της χώρας. Να κλείσουν οι ξένες βάσεις που μας εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους, να εξέλθει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να μην πληρώσει ο λαός τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, να ληφθούν τώρα μέτρα για την ακρίβεια».

«Αντιβαίνει κάθε έννοιας διπλωματικών κανόνων λειτουργίας ξένης πρεσβείας στην χώρα μας»

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος μιλώντας στο TPP, κάνει λόγο για «στρατολόγηση ‘μισθοφόρων’ από το ΥΠΕΞ’ της Ουκρανίας στην Ελλάδα, το οποίο καλεί νέους από την Ελλάδα να παρουσιαστούν ως ‘εθελοντές’ στις πρεσβευτικες και προξενικές αρχές στην Αθήνα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία». Σχολιάζει πως «το μισαλλόδοξο κήρυγμα του προπαγανδιστικού φυλλαδίου στο διαδίκτυο , που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα, αναφέρεται στην ανάγκη να προστατεύει η Ευρώπη και ο πολιτισμός της από την Ρωσία. Το φυλλάδιο εμπεριέχει πληροφορίες χρηστικού χαρακτήρα για τους υποψήφιους ‘εθελοντές- μισθοφόρους’ που θα ενταχθούν στην ‘διεθνή λεγεώνα υπεράσπισης της Ουκρανίας’ να παρουσιαστούν στις αρμόδιες πρεσβευτικες και προξενικές αρχές».

Τονίζει μάλιστα πως «αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί η πολεμική εμπειρία, η ανάγκη να προσκομίσουν έγγραφα στρατιωτικής θητείας, ειδικότητας, εξοπλισμός που θα χρειαστεί να φέρουν κατά την άφιξη τους σε ουκρανικό έδαφος. Η άκρως επικίνδυνη προπαγάνδα στρατολόγησης ‘εθελοντών’ στο διαδύκτιο από ξένη πρεσβεία στη χώρα μας, αντιβαίνει κάθε έννοιας διπλωματικών κανόνων λειτουργίας ξένης πρεσβείας στην χώρα μας. Ακόμα και η λέξη ‘λεγεώνα’ παραπέμπει σε σκοτεινές περιόδους ενόπλων συγκρούσεων. Η τυφλή υπακοή στο ΝΑΤΟ της Ελληνικής κυβέρνησης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η περίπτωση να αφήσει ανοιχτό να αποσταλούν και Έλληνες στρατιώτες, βρίσκονται στον αντίποδα της θέλησης του Ελληνικού λαού για ειρηνική λύση για να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος. Ποσό μάλλον να επιτραπεί η απαράδεκτη αυτή ενέργεια της Ουκρανικής πρεσβείας στην Αθήνα, να στρατολογήσει Έλληνες μισθοφόρους».

«Από νεοναζί έως τζιχαντιστές, μπορούν να βρουν στην Ουκρανία μια στρατιωτική- πολεμική disneyland». Σημαντικά ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση

Ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος, διδάκτορας δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης του ΑΠΘ και μεταδιδακτορικός ερευνητής, εξηγεί στο TPP πως «η πρόσκληση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, προς όσους το επιθυμούν, να μεταβούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας, χωρίς κανένα έλεγχο ως προς τον προσανατολισμό και την προέλευση τους, πρώτα απ’ όλα συνεπάγεται έναν μεγάλο κίνδυνο ως προς το ποια πρόσωπα και ποιες ομάδες μπορεί να βρεθούν με βαρύ οπλισμό στα χέρια τους

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ