Πηγή: Luben

Ένα ακόμη στιγμιότυπο γλυκιάς ελληνικής καθημερινότητας σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στη Νύμφη του Θερμαϊκού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Στο περιστατικό εμπλέκεται μάλιστα ένας οδηγός του ΟΑΣΘ, ο οποίος μάλλον ότι στο προσωπικό του βασίλειο που είναι το λεωφορείο δε χωράνε ξένοι.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα γεγονότα συνέβησαν την προηγούμενη Τρίτη (30/10) στις 8 το βράδυ. Πιο συγκεκριμένα, τρία ανήλικα προσφυγόπουλα που μένουν στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στο γνωστό μας Ωραιόκαστρο ξεκίνησαν για να πάνε σε προπόνηση kung fu στο Παλαιόκαστρο. Για να πάνε μέχρι εκεί, μπήκαν στο αστικό λεωφορείο της γραμμής 56 από τη στάση Αγορά.

Ο οδηγός όμως αντί να ξεκινήσει, τους στραβοκοίταξε και τους είπε να κατέβουν και να πάρουν το επόμενο, με αποτέλεσμα να παιδιά να χάσουν και την προπόνηση μαζί με ένα σοβαρό ποσοστό αυτοπεποίθησης για το ότι έχουν έρθει σε μια νορμάλ χώρα. Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν το «Κατεβείτε και πάρτε το επόμενο», χωρίς εννοείται να ρωτήσει αν έχουν εισιτήριο.

Ταυτόχρονα, αξίζει να διευκρινιστεί πως η πολιτική της ΑΡΣΙΣ είναι εφοδιάζει τους πρόσφυγες που βρίσκονται υπό την ευθύνη της με κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οπότε το ενδεχόμενο να μην είχαν εισιτήριο δεν παίζει. Το άλλο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η πρωτοβουλία του λεωφορειατζή του ΟΑΣΘ είναι εκτός νόμου με βάση τον νόμο 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Παππάς (ο μπαμπάκας του υπουργού Νίκου Παππά είναι αυτός, αν είχατε την απορία), τόνισε ότι το θέμα εξετάζεται και ότι αν προκύψει κάτι, θα υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως τόνισε σχετικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε νέο πολιτισμό στους οδηγούς και τους ελεγκτές και μαζί με το επιβατικό κοινό να καλλιεργήσουμε την κοινωνική συνευθύνη.»

Ίσως το ΜΕΤΡΟ λύσει και αυτό το ζήτημα, αλλά μπορεί και όχι, θα δείξει.