Πηγή: EFSYN

Συνεχίζονται με το πρώτο φως της μέρας οι προσπάθειες των ειδικών δυνάμεων και των σωστικών συνεργείων για την ανεύρεση των 10 εγκλωβισμένων στο επιβατηγό-οχηματαγωγό Euroferry Olympia.

Με την αγωνία των συγγενών να φθάνει στο κατακόρυφο η σύζυγος ενός Έλληνα οδηγού, ξεσπά.

«Είναι ζωντανός, όμως περιμένει βοήθεια», ανέφερε (ANT1) η Βάνια Μπεκιάρη, καλώντας όλους να μην χαρακτηρίζουν ως αγνοούμενους τους δέκα επιβάτες, αλλά ως εγκλωβισμένους.

«Ο σύζυγος μου δεν βρισκόταν, αλλά βρίσκεται στο δεύτερο γκαράζ και είναι στον καταπέλτη, γιατί μπήκε τελευταίος, σύμφωνα με τον εργοδότη του. Η φωτιά ξέσπασε στο από πάνω γκαράζ. Ο άνδρας μου είναι πάρα πολύ έμπειρος και επαγγελματίας και γνωρίζει τα κατατόπια του καραβιού και πιθανολογώ ότι έχει πάει σε ασφαλές σημείο», ανέφερε η σύζυγος του οδηγού.

Η κ. Μπεκιάρη επέρριψε ευθύνες στην πλοικτήτρια εταιρεία και στο Κράτος, όπως είπε για καθυστερημένη αντίδραση και επέμβαση για την αναζήτηση των ανθρώπων που δεν είχαν δώσει ίχνη ζωής, ενώ ζήτησε την ενεργοποίηση άμεσα περισσότερων δυνάμεων για την αναζήτηση των αναζητούμενων επιβατών.

Χαρακτήρισε το πλοίο ως «πλωτό Άουσβιτς» και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της πλοιοκτήτριας εταιρείας πως είναι παραβάτες όσοι οδηγοί παρέμεναν στα οχήματα τους στο γκαράζ, λέγοντας «δεν είναι επιλογή τους. Είναι ανάγκη. Οι συνθήκες είναι άθλιες.3-4 άτομα στις καμπίνες εν μέσω κορονοϊού (…)».

Όπως είπε στη δημόσια τηλεόραση ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης, ερευνώνται όλα τα σημεία του πλοίου. Ωστόσο, υπογράμμισε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιούνται οι έρευνες.

«Η ΕΜΑΚ μπαίνει έρποντας στα γκαράζ γιατί δεν υπάρχει χώρος να περάσουν ανάμεσα στα αυτοκίνητα» υποστήριξε η κ. Μπεκιάρη, συμπληρώνοντας πως «ο άντρας μου έλεγε ότι δεν θέλει να πάει ταξίδι με αυτό το πλοίο, γιατί είναι σαπιοκάραβα και τα καίει ο πλοιοκτήτης για να παίρνει τις αποζημιώσεις».

Το πρωί της Κυριακής, η είδηση του εντοπισμού του 21χρονου Λευκορώσου οδηγού νταλίκας, ο οποίος βρέθηκε ζωντανός μετά από 52 εφιαλτικές ώρες, αναπτέρωσε τις ελπίδες για την τύχη των αγνοούμενων, ωστόσο η ανεύρεση του απανθρακωμένου πτώματος οδηγού στο δεύτερο γκαράζ, που αργότερα αναγνωρίσθηκε από τους οικείους και, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για 58χρονο Έλληνα, επανέφερε την αγωνία.

«Τέταρτη ημέρα… πόσο  θα αντέξουν αυτοί οι άνθρωποι; Να μου δώσουν καράβι να φτάσω εκεί και να πάω εγώ. Τέταρτη ημέρα και έφεραν σήμερα διπλές δυνάμεις. Ντροπή… λίγη ανθρωπιά», είπε η κ. Μπεκιάρη που έστρεψε τα βέλη της κατά του ΥΕΝ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Οι συνθήκες είναι άθλιες στο καράβι»
«Οι ώρες είναι πάρα πολλές και οι ελπίδες όσο περνούν λιγοστεύουν» είπε (ΑΝΤ1) ο Ηλίας Γεροντιδάκης, γιός του ενός εκ των δύο αγνοούμενων Ελλήνων οδηγών φορτηγού, τα ίχνη των οποίων αναζητούνται,

«Οι συνθήκες είναι άθλιες στο καράβι αυτό, όπως και σε άλλα της εταιρείας Grimaldi», επεσήμανε και προσέθεσε πως ο πατέρα του «συνήθως ανέβαινε στο κατάστρωμα, αλλά δεν ξέρω αν έμεινε πάνω ή αν κατέβηκε στο αυτοκίνητο στο γκαράζ».

Όπως είπε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της πλοιοκτήτριας εταιρείας, «έξοδος διαφυγής στο γκαράζ δεν υπάρχει. Τα αυτοκίνητα είναι τόσο κολλητά το ένα με το άλλο και δεν υπάρχει διαφυγή. Έτσι είναι σε όλα τα γκαράζ. Δεν είναι σχεδόν κολλητά, είναι κολλητά».

«Το συγκεκριμένο καράβι είναι για να κουβαλάει μόνο ασυνόδευτα αυτοκίνητα, μόνο τα τρέιλερ από τα φορτηγά. Δεν είναι για ανθρώπους. Πρέπει να ήταν πάρα πολύ λίγοι οι οδηγοί, όχι όσοι ήταν τώρα», κατέληξε ο γιός του ενός εκ των δέκα αγνοούμενων.

Την ίδια ώρα, τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς αναζητούν πραγματογνώμονες και αρχές εν μέσω καταγγελιών για: πυρανίχνευση που δε λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, μόλις δύο ημέρες πριν από τη ναυτική τραγωδία, έγινε έλεγχος που έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του πλοίου.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήματα καθαριότητας και εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.