Πηγή: 902.gr

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην πολύμορφη βία των εγκληματικών συμμοριών που δρουν σαν τάγματα εφόδου έστειλαν το μεσημέρι της Παρασκευής μαθητές και φοιτητές της Θεσσαλονίκης με τη σιωπηρή διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη.

Η κινητοποίηση, με σύνθημα «Σήμερα ο Άλκης, αύριο εσύ; Ας γίνει η αφορμή να αλλάξουμε τον κόσμο», διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και Φοιτητικούς Συλλόγους του ΑΠΘ.

Εκ μέρους των φοιτητών μίλησε ο συμφοιτητής του Άλκη, πρωτοετής φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος του ΑΠΘ, Ορέστης Λάππας, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη και κατέθεσε ένα λουλούδι στο σημείο. «Ήταν ένα παιδί στην ηλικία μας, ένας συμφοιτητής μας, ένας από εμάς», είπε. Και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε την αποτρόπαια δολοφονία, την εγκληματική δραστηριότητα των μαφιόζικων αυτών συμμοριών που σκορπούν τον φόβο, καλλιεργούν το μίσος και τη διχόνοια των νέων και της κοινωνίας. Καταδικάζουμε επίσης τις αιτίες που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές, τα επιχειρηματικά συμφέροντα δηλαδή των μεγάλων ΠΑΕ.

Το ποδόσφαιρο που θέλουμε εμείς ανήκει στον λαό, ανήκει στους νέους, ανήκει σε όλους εμάς. Ο Άλκης δεν πρέπει να είναι αφορμή για να συνεχιστεί αυτό το μίσος.

Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, με τη δράση μας πως θα είναι ο τελευταίος. Πως δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κόντρα των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Δεν θα δείξουμε κανέναν φόβο και καμία ανοχή στα τάγματα εφόδου και στην εγκληματική τους δράση».

Ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, ανέδειξε επιπλέον την απαίτηση για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και την ανάγκη να σταματήσει ο κύκλος της οπαδικής βίας και των αιτιών που τη γεννούν.

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν οι μαθητές, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν:

«Σήμερα ο Άλκης, αύριο εσύ! Ο φόνος του Άλκη δεν θα ξεχαστεί!» και «Η σάπια κοινωνία γεννά αυτή τη βία. Εμείς παλεύουμε για άλλη κοινωνία!».

Εξάλλου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Χαριλάου, ενάντια στην οπαδική βία, διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 79ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, του σχολείου της γειτονιάς όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος Άλκης. Με σύνθημα «Όχι στη βία – Για να μην υπάρξει ποτέ ξανά άλλος Άλκης» καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν την κινητοποίηση.