Πηγή: Pressenza

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να χαρακτηρίσει κανείς Πρόεδρο τον Jair Bolsonaro, αφού αυτή η εκλογή υπήρξε η μεγαλύτερη φάρσα στην ιστορία της Βραζιλίας. Ξεκίνησε από ένα βουνό ανωμαλιών κι αντικανονικότητας στην προεκλογική προπαγάνδα που δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί απ’το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο οφείλει να εξηγήσει στο βραζιλιάνικο λαό για ποιους λόγους δεν ακύρωσε τη φόρμουλα του Bolsonaro μετά τις καταγγελίες περί της γιγαντιαίας νοθείας που διέπραξε στην προεκλογική προπαγάνδα του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών. Επιπλέον, για την κατάχρηση εξουσίας και για την ολοφάνερη μεροληψία που ο υποψήφιος έλαβε από τα «ευαγγελικά» μέσα ενημέρωσης, όπως το Red Record.

Την υπόθεση-κομπίνα αποκάλυψε η δημοσιογράφος Patricia Campos Mello σε άρθρο της με τίτλο: «Οι επιχειρηματίες απαγορεύουν την εκστρατεία κατά του PT (κόμμα εργατικών) από το Whatsapp».

Η ενέργεια της συκοφαντικής προπαγάνδας που οργανώθηκε απ’το στρατό, ο οποίος πειράτευσε το βραζιλιάνικο εκλογικό σύστημα με τη σιωπηλή πλέον συναίνεση άλλων δικαστηρίων είναι παράνομη για τους δύο παρακάτω λόγους: Η διαφήμιση δεν παρουσιάστηκε στο Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο και ήταν λαθραία χορηγούμενη απ’τις προσκείμενες, προς τον υποψήφιο, εταιρίες.

Η καταγγελία που παραμένει ανοιχτή στο ΑΕΔ , απαιτεί την επίλυση των δύο αδικημάτων: 1) Το 2ο ταμείο με τις μη δηλωμένες δωρεές και 2) την καταχρηστική προπαγάνδα για τη χρήση της βάσεων δεδομένων που είχαν αγοραστεί δίχως σχετική συγκατάθεση του ποιος θα έπρεπε να λάβει αυτό τον καταιγισμό μηνυμάτων SMS και Whatsapp.

Μία και μόνο αποστολή από τις παράνομες αυτές δωρεές θα είχε αξία άνω των 12 εκατομμυρίων ριαλίων (3 εκατομμύρια δολλάρια Αμερικής). Όλα αυτά για ένα συμβόλαιο αποστολής εκατομμυρίων μηνυμάτων. Αυτό από μόνο του αρκούσε για ν’αμφισβητήσει την υποψηφιότητα και να ματαιώσει τα σχέδια των Bolsonaro και Mourão.

Η μαζική αποστολή πληροφοριών μέσω των smartphones και των ηλεκτρονικών κινητών συσκευών μπορεί επιπροσθέτως να είχε λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της απεργίας των φορτηγατζήδων, που είχε οργανωθεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές δημιουργώντας μία διακοπή στον ανεφοδιασμό προμηθειών. Αυτή η απεργία πιθανώς εξυπηρέτησε το εργαστήριο δοκιμών των εργαλείων των spams (ανεπιθύμητων μηνυμάτων) που μπορούν να μοιραστούν μέσω Whatsapp και διαφημίσεων δυσφήμισης που είχαν εν συνεχεία χρησιμοποιηθεί μαζικά κατά την προηγηθείσα εβδομάδα του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Κατά τη διάρκεια των δύο γύρων της ψηφοφορίας, διεπράχθησαν εκατοντάδες πλημμελήματα, νοθείες και παράξενοι ελιγμοί που θα έπρεπε να είχαν επιμελώς αναλυθεί από το ΑΕΔ. Όπως πχ οι 2 εκατομμύρια αναρτημένες κάρτες των ψηφοφόρων με τις 2 εκατομμύρια τροποποιημένες εκλογικές διευθύνσεις λίγες μόλις μέρες μετά την ψηφοφορία. Επίσης, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελική Αρχή, μεταξύ των οποίων η περικοπή λεωφορείων κι άλλων μέσων μεταφοράς σε περιοχές προσκείμενες στο PT (όπως η πόλη του Σαλβαδόρ της Μπαΐα), οι νεκροί, οι εκφοβισμοί κι οι αμέτρητες επιθέσεις ενάντια σε όσους έκαναν καμπάνιες στους δρόμους, οι δεκάδες επιδρομές στα Ομοσπονδιακά Πανεπιστήμια και η νοθεία στην προεκλογική προπαγάνδα με τη μαζική αποστολή spams σε εκατομμύρια ανθρώπους με Whatsapp με τα χρήματα του 2ου ταμείου δωρεών.

Αυτή η έρευνα μπορεί να λάβει χώρα πριν τη προγραμματισμένη ημερομηνία για την κυριότητα και την υποψηφιότητα του Bolsonaro που ίσως ακυρωθεί εφόσον αποκαλυφθεί ότι έχει διαπράξει αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, απειλής, προτροπής στο μίσος, προπαγάνδας εξαπάτησης και παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Εάν τα εκλογικά δικαστήρια της Βραζιλίας δεν αντιδράσουν, μεγάλα τμήματα του βραζιλιάνικου πληθυσμού οργανώνονται για να το καταγγείλουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα κύμα αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας ξεκίνησε στο 2ο γύρο των εκλογών, διατηρώντας -αν μη τι άλλο- στη συνείδηση των ανθρώπων πως ότι συνέβη ως τώρα έγινε με τρόπο ενορχηστρωμένο και συστηματικό.

Η ψηφοφορία μπορεί να τελείωσε, αλλά όχι όμως η εκλογική διαδικασία. Το ΑΕΔ ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στις ερωτήσεις που έλαβε. Παραπάνω από αρκετοί είναι οι λόγοι που απαιτούν τη ματαίωση της υποψηφιότητας Bolsonaro.

Οι εκλογές αυτές δεν θα λάβουν τέλος έως ότου η δημοκρατία επιστρέψει με δίκαιες εκλογές. Όταν όλοι οι υποψήφιοι αντιμετωπιστούν ενώπιον των δικαστηρίων, χωρίς μεροληψία και δίχως παράνομα οφέλη από τα κύρια οχήματα επικοινωνίας, το διαδίκτυο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

———–
Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος.