Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, την οποία έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αιτία ήταν η απαράδεκτη αντίδρασή του στην αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Παράλληλα, υπήρχε δυσαρέσκεια μέσα στο κυβερνών κόμμα για τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός για τον αγροτικό κόσμο.

Αλιεύσαμε το βίντεο από το κανάλι ilialive

Συγκεκριμένα, στις 2 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, ο δήμαρχος Σπάρτης απευθυνόμενος στον υπουργό, σχολίασε όσα έκανε η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2007 με τις πυρκαγιές:

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε», είπε ο κ. Δούκας, προσθέτοντας πως «κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Η συζήτηση έρχεται στο θέμα των αποζημιώσεων από τον παγετό, με τον υπουργό να τοποθετείται ως εξής: «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία… Τι να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Αξίζει να τονιστεί ότι στις πυρκαγιές του 2007 είχαν σκοτωθεί συνολικά 84 άνθρωποι, από τους οποίους οι 49 στην Ηλεία.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, είναι πολλά χρόνια μέλος της Νέας Δημοκρατίας, έχει εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής και έχει διατελέσει υφυπουργός δύο κυβερνήσεων Καραμανλή: Οικονομικών το 2004 και Εξωτερικών το 2007. Είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ λόγω παραγραφής ενώ το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας λόγω της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Το 2019 εξελέγη δήμαρχος Σπάρτης.

Νέος υπουργός Αγρ. Ανάπυξης ο Γ. Γεωργαντάς

Τη θέση του Σπήλιου Λιβανού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Η ορκωμοσία του νέου υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13.30.