Φωτο Αρχείου

Πηγή: 902

Συνδικαλιστή διανομέα απέλυσε η εργοδοσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διανομών «Wolt». Πρόκειται για τον αντιπροέδρο του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου, ο οποίος απολύθηκε γιατί κάλεσε τους συναδέλφους του να μην κάνουν διανομές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου καταγγέλλει την εργοδοσία της «Wolt», σημειώνοντας ότι «είναι προκλητικοί, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, που καταστρατηγεί ακόμα και τις “κατόπιν εορτής” αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας για κήρυξη αργίας στις υπηρεσίες διανομής. Ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και το υπουργείο. Για δυο μέρες άφησαν εκτεθειμένους τους διανομείς σε εγκληματικές συνθήκες δουλειάς, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέχρι να πάρουν την απόφαση για “αργία”, που όμως για άλλη μια φορά έμεινε στα χαρτιά, τόσο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, όσο και από πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Έχουν ευθύνη, γιατί και με το νόμο “Χατζηδάκη” ανοίγουν το δρόμο στην εργοδοσία για να εντείνει την επίθεσή της στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε όποιον σηκώνει κεφάλι, διεκδικεί. Η εργοδοσία επιβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει τα κέρδη της, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων».

Καλεί τους διανομείς να συνεχίσουν να διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να μη χαθούν τα ημερομίσθια και να μην αντικατασταθούν με ημέρες τακτικής αδείας. «Οι πρόσφατοι αγώνες των συναδέλφων στην “efood” αποδεικνύουν ότι έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τα καταφέρουμε, η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητοι! Τώρα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν μαζικά στα Σωματεία τους, για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε ακόμα πιο απαιτητικά τον αγώνα μας για καλύτερους όρους δουλειάς, για καλύτερη ζωή», σημειώνει.

Σωματεία Ηρακλείου: Να παρθεί πίσω η απόλυση

Να παρθεί πίσω η εκδικητική και παράνομη απόλυση του αντιπροέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ηρακλείου απαιτούν τα Συνδικάτα Ηρακλείου Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

«Αυτή η απόλυση είναι πρόκληση από την εργοδοσία της “WOLT”, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες οι οποίες επιτείνονται σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων. Αποτελεί πρόκληση το καθεστώς εργασίας του freelancer, όπου οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν, επομένως δεν μπορούν να υπολογίσουν το εισόδημα που θα έχουν και είναι εκτεθειμένοι σε κάθε επαγγελματικό κίνδυνο. Πρόκειται για μία καθαρά εκδικητική απόλυση, για μία συνδικαλιστική δίωξη ενός συναδέλφου που έπραξε το αυτονόητο συνδικαλιστικό δικαίωμα για να προστατεύσει τους συναδέλφους του», σημειώνουν μεταξύ άλλων και καλούν όλους τους εργαζόμενους στη διανομή «τώρα να οργανωθούν στα Σωματεία τους, να πάρουν δύναμη και κουράγιο από τους πρόσφατους αγώνες των συναδέλφων στην “efood” που δείχνουν τη μεγάλη δύναμη των εργαζομένων όταν είναι ενωμένοι και παλεύουν μέσα από τα Σωματεία τους για καλύτερους όρους δουλειάς, για καλύτερη ζωή».