Πηγή: Ημεροδρόμος

Όλα καλά. Μετά τα «το κράτος στάθηκε όρθιο» του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, βγήκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και έβαλε τα πράγματα στη θέση του: «Συγγνώμη», «διδασκόμαστε και προχωράμε».

«Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο», συμπλήρωσε.

«Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις. Με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό», ισχυρίστηκε. Ποιος τους έχει παραχωρήσει αυτό το «όχι ευκαταφρόνητο κέρδος» (Αττική Οδός: 770 εκ. ευρώ κέρδη – 7 εκ. ευρώ «αποζημιώσεις»), άραγε;

Και συνέχισε ο πρωθυπουργός: «Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα».

Καταλάβατε; Στην αντίληψη του «συγγνώμη», «πάρε τα χιλιαρικάκια» και… σκάσε, η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμία απολύτως ευθύνη, ούτε καν σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών ενός παράγοντα ή ενός υπουργού.

Τι κι αν το ομολόγησε ο πρωθυπουργός ( «προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου (…) πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας») δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη ευθύνη. Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η Κατεχάκη και η Μαραθώνος δεν είναι δρόμοι στην ευθύνη του κράτους»!

Ο πρωθυπουργός, παρόλο που μας είπε μια γενικόλογη συγγνώμη, προσπάθησε να δικαιολογήσει την «άριστη» κυβέρνηση του: «Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα».

Και μετά; Μετά πέταξε το «μπαλάκι» της ευθύνης παντού, για να μην μείνει πουθενά: « Ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών».

Τα έριξε και στους μετεωρολόγους, υποστηρίζοντας: «Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία».

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».  Και κατέληξε: «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε».

Απάντησε, πάντως, στο ερώτημα «Ολα καλά με την “ιδιωτική πρωτοβουλία”, το “επιτελικό κράτος” και τους “άριστους” υπηρέτες τους;» δεν πήραμε.

Όλα καλά λοιπόν! «Συγγνώμη», «διδασκόμαστε και προχωράμε» και μάλλον θα «φταίει ο Χατζηπετρής», όπως τραγούδαγε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.