Πηγή: Katiousa

Αγωνιστές και απόγονοι αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, διαμαρτύρονται για την απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να διενεργήσει «έλεγχο νομιμότητας» της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το Νοέμβρη του 2014, για την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης, στο πάρκο του Λευκού Πύργου, για την απελευθέρωση της πόλης, στις 30 Οκτωβρίου του 1944 από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Ένας έλεγχος νομιμότητας που ξεκίνησε μετά από διαμαρτυρίες Χρυσαυγιτών και στελέχη άλλων ακροδεξιών οργανώσεων που ενοχλούνται γιατί στην αναθηματική στήλη αναγράφεται «στη Μνήμη των μαχητών του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944». Μάλιστα επικαλούνται ότι στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθιερώθηκε ο εορτασμός της 30ης Οκτωβρίου δεν αναφέρεται πουθενά ο ΕΛΑΣ, ενώ γίνεται λόγος για γερμανικά και όχι ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Στο κείμενο που υπογράφουν δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και απόγονοι αγωνιστών, αναφέρεται:

«Δεν ξεχνάμε ότι οι ”διαμαρτυρίες πολιτών”, τις οποίες επικαλείται η Αρχή Διαφάνειας, για τη τοποθέτηση της στήλης και το περιεχόμενο της, ξεκίνησαν από τον κατάδικο και έγκλειστο στις φυλακές για διεύθυνση της εγκληματικής – ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Ματθαιόπουλο. Δυστυχώς προστέθηκαν και άλλοι μεταξύ των οποίων στελέχη ακροδεξιών οργανώσεων αλλά και άλλων κομμάτων.

Εξελίσσεται μεθόδευση να ξαναγραφεί και να πλαστογραφηθεί η ιστορία με σκοπό να απαλειφθεί από την ιστορική μνήμη και τη γνώση των νέων γενεών κάθε τι που ενοχλεί και θυμίζει το δικαίωμα και υποχρέωση του λαού να αντιστέκεται.

Νομιμότητα είναι ο σεβασμός στα πραγματικά γεγονότα και την ιστορία. Και αυτά διδάσκουν ότι η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, όπως καταγράφουν ντοκουμέντα και καταθέτουν μάρτυρες των γεγονότων που δεν είχαν σχέση μ’ αυτόν.

Απαιτούμε:

Να γίνει σεβαστή η πραγματική ιστορία της πόλης και της χώρας.

Να εκλείψει κάθε ιδέα αλλαγής της αναθηματικής στήλης από τα αρμόδια κρατικά όργανα.

Να παραμείνει η αναθηματική στήλη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης όπου και όπως είναι σήμερα».