Χρήστος Αβραμίδης

Λευκός άντρας επιβάτης επιτίθεται χυδαία σε μαύρη, ηλικιωμένη γυναίκα που καθόταν κοντά του προκειμένου να την αναγκάσει να αλλάξει θέση. Στο βίντεο φαίνεται πως διάφοροι επιβάτες, άντρες και γυναίκες, παρεμβαίνουν προκειμένου να πάρουν το μέρος της γυναίκας, η οποία ονομάζεται Delsie Gayle και είναι μάλιστα 77 ετών. Όμως, το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρίας “Ryanair” , αντί να απομακρύνει τον ρατσιστή από την θέση του ή (μιας και το αεροπλάνο δεν είχε ξεκινήσει), αντί να τον διώξει από την πτήση, επιλέγει τελικά να ικανοποιήσει αυτό που ήθελε από την αρχή ο λευκός άντρας, δηλαδή να μετακινήσει την μαύρη γυναίκα.  Ο άντρας μάλιστα, δεν δίστασε να την απειλήσει και με σωματική εκτός από την λεκτική βία, καθώς ανέφερε πως αν δεν μετακινηθεί από μόνη της θα την κάνει αυτός να μετακινηθεί… Η 77χρονη γυναίκα δήλωσε μεταξύ άλλων, στο ITV News: «Γιατί με απειλεί για το χρώμα του δέρματός μου. Γιατί αν το είχα κάνει εγώ αυτό, είμαι βέβαιη ότι θα είχαν καλέσει την αστυνομία και θα με είχαν πάρει. Το κάνει αυτό μαζί μου και φεύγει ανενόχλητος; Θα το κάνει και με κάποιον/α άλλο/η.»

Η συγκεκριμένη ρατσιστική επίθεση έλαβε χώρα σε αεροπλάνο που επρόκειτο να απογειωθεί από την Βαρκελώνη προς το Λονδίνο. Η Ryanair αντιμετωπίζει ισχυρή κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα. Ενώ, ήδη υπάρχουν  φωνές στο διαδίκτυο που καλούν σε μποικοτάζ της γνωστής επιχείρησης. Μάλιστα, σαν να μην έφτανε η στάση του πληρώματος, η ίδια η εταιρία απλώς ανακοίνωσε πως ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου και έτσι για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, με τον άντρα να έχει ταυτοποιηθεί.

63 χρόνια μετά το ιστορικό όχι της Rosa Parks να καθίσει στις πίσω θέσεις του λεωφορείου, στις «θέσεις των μαύρων» αποδεικνύεται ότι η ανθρωπότητα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει…