Αλίεύσαμε από Ημεροδρόμο

Πηγη: ΚΟΝΤΡΑ

Μετά την αποφυλάκιση Μίχου το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε αντιφασίστα, κάθε δημοκρατικού ανθρώπου, είναι αν θα αποφυλακίσουν και τον Λαγό και την Πόπορη, των οποίων οι αιτήσεις αναστολής θα εκδικαστούν αύριο. Αν η 12η Γενάρη του 2022 θα αποδειχτεί μια ακόμη «μαύρη» μέρα.

Ο Λαγός δε χρειάζεται φυσικά συστάσεις. Υπήρξε από τα κορυφαία στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος (με τους Μιχαλολιάκο, Παππά, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο) και πλέον έχει φτιάξει το δικό του νεοναζιστικό μόρφωμα, προσπαθώντας –εκτός των άλλων- να τη σκαπουλάρει. Γι’ αυτό και κρύφτηκε στις Βρυξέλλες και χρειάστηκε να πάρει το Ευρωκοινοβούλιο απόφαση άρσης της ασυλίας του για να παραδοθεί από τις βελγικές αρχές στην Ελλάδα.

Για την Πόπορη θυμίζουμε ότι αυτή είναι η τρίτη αίτηση αποφυλάκισης που καταθέτει. Η πρώτη απορρίφθηκε με πλειοψηφία 3-2 την 1η Φλεβάρη του 2021  και η δεύτερη απορρίφθηκε ομόφωνα στις 5 Ιούλη του 2021.

Η Πόπορη, που ήταν εν ενεργεία αστυνομικός, έδινε σημαντικές πληροφορίες στη ΧΑ και διατηρούσε στο σπίτι της οπλισμό της νεοναζιστικής συμμορίας. Καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ, σε φυλάκιση 3 χρόνων για απλή οπλοκατοχή και 1 χρόνου για κατοχή κροτίδας. Οι ποινές για την οπλοκατοχή παραγράφηκαν μέσα στο 2021 και έμεινε η κάθειρξη των 6 χρόνων.

Η Πόπορη κρατούσε στο σπίτι της οπλισμό της ΧΑ, γιατί ο φίρερ Μιχαλολιάκος ήταν σίγουρος ότι οι διωκτικοί μηχανισμοί δε θα κάνουν έλεγχο στο σπίτι της.

Αυτά δεν ήταν τα μόνα όπλα της ΧΑ που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν. Οπλα βρέθηκαν στα σπίτια του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη, του Λαγού και άλλων στελεχών της συμμορίας. Θυμίζουμε ότι η έρευνα στα γραφεία των Τοπικών της εγκληματικής οργάνωσης έγινε –σκόπιμα– πολλές ώρες μετά από τη στυγνή δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα, ώστε να δοθεί στους νεοναζιστές ο χρόνος να εξαφανίσουν τον οπλισμό που είχαν στα γραφεία τους. Σε διάλογο που είχε ο Λαγός με τον Δεβελέκο, εμμέσως πλην σαφώς ομολογείται ότι οι χρυσαυγίτες βρίσκονταν στα γραφεία τους. Μάλιστα, ο Λαγός κατηγόρησε τον Μπαρέκα γιατί, παρά τις εντολές του για «καθάρισμα», βρέθηκε γκλομπ στα γραφεία της Τοπικής του Πειραιά.

Η ανακριτική απολογία του Πατέλη επιβεβαίωσε ότι οι νεοναζιστές κατείχαν μπόλικο πολεμικό εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην στελέχους και προσωπικού φρουρού του Μιχαλολιάκου, Σ. Δεβελέκου, ότι οι χρυσαυγίτες έχουν την δυνατότητα να εξοπλίσουν 100 μέλη τους. Ο Δεβελέκος έχει προφυλακιστεί για την καταδρομική επίθεση νεοναζιστών στο Στέκι «Φαβέλα» του Πειραιά, με κατηγορία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της δικηγόρου Ελευθερίας Τομπατζόγλου, συνηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

Θα είναι εξαιρετικά προκλητικό, λοιπόν, αν αύριο το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών αποφασίσει την αποφυλάκιση του Λαγού και της Πόπορη ή ενός/μιας εκ των δύο.

Η σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών που θα εκδικάσει τις αιτήσεις αποφυλάκισης του Λαγού και της Πόπορη: πρόεδρος Χίλιου Κλεονίκη, μέλη Τραγουδάρα Ελένη, Πρόφη Σοφία, Ζησοπούλου Ευαγγελία, Γεωργουλέας Σπυρίδων. Εισαγγελέας της έδρας: Κοσμίδης Γεώργιος.

Από τους δικαστές, η Πρόφη Σοφία ήταν στη σύνθεση που στις 15 Φλεβάρη του 2021 αποφάσισε ομόφωνα την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Παπαβασιλείου και η Τραγουδάρα Ελένη ήταν στη σύνθεση που την 1η Φλεβάρη του 2021 απέρριψε με πλειοψηφία 3-2 τις αιτήσεις αποφυλάκισης της Πόπορη και του Ηλιόπουλου, χωρίς να γνωρίζουμε αν συντάχθηκε με την πλειοψηφία ή με τη μειοψηφία. Οι υπόλοιποι δικαστές και ο εισαγγελέας δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε υπόθεση  αποφυλάκισης χρυσαυγιτών.