Ελένη Μαυρούλη

Πηγή: Το Περιοδικό

Υπάρχει κάτι το απόλυτα ανατριχιαστικό, αφόρητα ασύλληπτο στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Και αυτό δεν είναι μόνο ο φρικτός τρόπος που δολοφονήθηκε. Καταδικαστέα θα ήταν η δολοφονία του ούτως ή άλλως ακόμη κι αν γινόταν με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, αν μπορεί να υπάρξει τέτοιος.

Αυτό που είναι συγκλονιστικό είναι ότι χρειάστηκε να βρει φρικτό θάνατο ένας από τους γνωστότερους Σαουδάραβες δημοσιογράφους (ο οποίος μέχρι και το 2017 ζούσε στη Σ. Αραβία και κατείχε κομβικές θέσεις σε τοπικά ΜΜΕ) για να δημιουργηθεί διεθνής αναταραχή ενώ το Ριάντ βομβαρδίζει ανηλεώς εδώ και 5 χρόνια μια ολόκληρη χώρα, την Υεμένη, και δεν έχει «κυλήσει δάκρυ» στα μεγάλα ΜΜΕ.  Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους είτε από βομβαρδισμούς είτε από διάλυση υποδομών είτε από την παντελή έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, και η «διεθνής κοινότητα» δεν έχει συγκλονιστεί.

Ο ΟΗΕ, για μια ακόμη φορά, εξέδωσε μόλις προ ολίγων ημερών προειδοποίηση ότι 13 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι στην Υεμένη με πρωτοφανή λιμό, κάνοντας λόγο για το χειρότερο λιμό των τελευταίων 100 χρόνων στον πλανήτη, και δεν ταράχτηκε βλέφαρο. Οι ελάχιστες εικόνες που έχουμε δει από την ταλανισμένη αυτή χώρα αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα και για ό,τι έχει απομείνει, αν έχει, από το περιεχόμενο της έννοιας αυτής. Είναι ο εφιάλτης που κανονικά δεν θα έπρεπε κανένα ανθρώπινο ον να κοιμάται τα βράδια.

Κι όμως…  Κανένας από τους βομβαρδισμούς με τους δεκάδες αμάχους νεκρούς, καμία επιδημία χολέρας, καμία καταγγελία για τα απερίγραπτα δεινά που περνά ο λαός της Υεμένης δεν έχει καταφέρει να «κάνει πρωτοσέλιδα», να μείνει στην πρώτη θέση των δελτίων ειδήσεων.. Για την ακρίβεια, δεν έχει καν μπει, τις περισσότερες φορές, στα θέματα των δελτίων ειδήσεων των μεγαλύτερων ΜΜΕ ανά τον κόσμο.

Είναι προφανές ότι η δολοφονία ενός τόσο γνωστού και ισχυρού ανθρώπου για τα πολιτικά δεδομένα της Σ. Αραβίας, όπως του Κασόγκι, (καθώς είχε σχέσεις και φέρεται να είχε εναντιωθεί στην ανάδειξη του μπιν Σαλμάν στην εξουσία καταδικάζοντας την εξόντωση των πολιτικών του αντιπάλων) κρύβει πολύ περισσότερες συγκρούσεις κέντρων εξουσίας από ό,τι γνωρίζουμε και πιθανώς φανταζόμαστε. Είναι επίσης προφανές ότι αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την Τουρκία να «στριμώξει» την, μέχρι πρότινος, καλή της «σύμμαχο» στα της Συρίας, Σ. Αραβία και για τον Ερντογάν να «κάνει λίγο παιχνίδι» στην παγκόσμια πολιτική σκηνή δημιουργώντας τουλάχιστον αμηχανία στην Ουάσινγκτον. Είναι προφανές ότι ο όλος θόρυβος σχετίζεται περισσότερο με το όνομα του θύματος και τα πολιτικά παιχνίδια που υποκρύπτει και όχι με το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας ενός δημοσιογράφου, καθώς από τέτοιες, εξίσου φρικτές, έχουμε πολλές και αρκετές δεν τις μαθαίνουμε καν.

Είναι επίσης προφανές ότι η δολοφονία Κασόγκι δεν πρόκειται να διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις ΗΠΑ – Σ. Αραβίας. Δεν χρειάζεται βαθύτερη ανάλυση. Ο Ντόναλντ Τραμπ τα είπε ξεκάθαρα: δεν μπορούν να διαλυθούν συμφωνίες δισεκατομμυρίων έτσι… Απλά και ειλικρινά.

Έδωσε βέβαια το «χώρο» στο να υπάρξουν και δημοσιεύματα (Guardian, Independent, Huffington Post, Fair Observer ) που έθεταν ακροθιγώς και το ζήτημα της στρατιωτικής απτής στήριξης των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κατά κύριο λόγο, καθώς και της σιωπής των υπολοίπων, για τη γενοκτονία που διαπράττεται από τη Σ. Αραβία στην Υεμένη. Θα έπρεπε να είναι ικανοποιητικό; Θα έπρεπε να είναι ικανοποιητικό το ότι το όντως φρικτό τέλος ενός ανθρώπου φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αξία λόγω της θέσης του και της ιδιότητάς του από το εξίσου φρικτό τέλος χιλιάδων καθημερινά; Ποιος μετρά και πως την αξία της ανθρώπινης ζωής;

Επί της ουσίας, είναι βαθιά αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό. Όσο αποτρόπαια και ανατριχιαστική είναι η δολοφονία του Κασόγκι, άλλο τόσο είναι και το γεγονός ότι χρειάστηκε να κατακρεουργηθεί ένας άνθρωπος για να αναφερθεί ότι κατακρεουργούνται χιλιάδες καθημερινά εδώ και μία πενταετία. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της απόλυτης βαρβαρότητας στην οποία έχει κατρακυλήσει με αλματώδεις ρυθμούς η ανθρωπότητα στο βωμό συμφερόντων, ανταγωνισμών και κέρδους, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι άλλο θα μπορούσε να είναι…