Πηγή: Ημεροδρόμος

«Δεν χρειάζονταν να επιμένουμε στη 10ήμερη καραντίνα προκειμένου και να έχουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία».

Αυτό παραδέχθηκε κυνικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του για να δικαιολογήσει τη μείωση των ημερών της καραντίνας  καθιστώντας σαφές πως κριτήριο της κυβέρνηση δεν είναι η Υγεία του εργαζόμενου λαού αλλά οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και των αφεντικών.

Οι κυβερνώντες μάλιστα προχώρησαν στη μείωση των ημερών της καραντίνας την περίοδο που τα θλιβερά ρεκόρ των κρουσμάτων διαδέχονται το άλλο και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον απλώνεται στην κοινωνία.

Βάσει των κυβερνητικών αποφάσεων προσαρμόζονται ανάλογα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πλέον προβλέπουν πέντε και όχι δέκα μέρες καραντίνας. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στη δουλειά έπειτα από μόλις πέντε μέρες καραντίνας! Και μάλιστα χωρίς τεστ!!

«Υπάρχει μια σύντμηση των προθεσμιών για την καραντίνα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στον ΣΚΑΙ φανερώνοντας πως η κυβερνητική επιλογή είναι η ανοσία της αγέλης αδιαφορώντας πλήρως για την ανθρώπινη υγεία! Για τα «ματιά» της αγοράς λοιπόν η κυβέρνηση των άριστων άλλαξε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα…

Οδηγίες ΕΟΔΥ για την καραντίνα των …πέντε ημερών

Σε αυτή την κατεύθυνση νέες οδηγίες για απομόνωση των κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και για την καραντίνα όσων νοσούν και όσων έχουν έρθει σε στενή επαφή με κρούσμα εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, για τα νέα κρούσματα, η καραντίνα πλέον ορίζεται σε πέντε ημέρες, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, ενώ ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 ή διπλής μάσκας για άλλες πέντε ημέρες. Για επιστροφή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μετά από το διάστημα των πέντε ημερών δεν χρειάζεται τεστ.

Για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, τα πρωτόκολλα αλλάζουν ανάλογα με τον εμβολιασμό τους. Συγκεκριμένα το πλαίσιο οδηγιών είναι το ακόλουθo για τον γενικό πληθυσμό:

Γενικός πληθυσμός

Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.
Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
  • Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την

Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό

Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2 Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2

  • Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση:
  • Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
  • Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής».