[Φωτό: Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός (Σεπ. 2017)]

Πηγή: Omnia tv

Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης

Στις 17/10/2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη σε δύο Έλληνες δημοσιογράφους στην ιστοσελίδα Bloomberg. Το άρθρο ξεκινά με την φράση: “Kyriakos Mitsotakis says he’s a man with a mission”. Στη συνέχεια βέβαια του παρόντος άρθρου θα διαπιστώσουμε ότι αυτό το mission, είναι ένα mission impossible (νομικά).

Στην συνέντευξη αυτή ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι βασικός του στόχος είναι να «ξεμπλοκάρει τις πιο σημαντικές και συμβολικές επενδύσεις» αναφερόμενος σε αυτήν του Ελληνικού και των Σκουριών. Για την υπόθεση των Σκουριών μάλιστα, αναφέρει ότι η αδειοδότηση θα γίνει «σε ένα μήνα».

Αυτό που επιθυμεί να αποπειραθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι νομικά αδύνατο για την κυβέρνησή του, μιας και το υποκείμενο που «πρέπει να λάβει μέτρα για να αδειοδοτηθεί το υποέργο των Σκουριών», είναι η εταιρεία και όχι η κυβέρνηση. Βέβαια, η εταιρία, όχι απλά δεν το επιχειρεί αλλά, τρέχει τα υπόλοιπα υποέργα Ολυμπιάδας, Τσικάρας κ.ά., ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά επιτρεπτό, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε η Ελληνικός Χρυσός με το Ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο υπουργείο έχει επιστρέψει την τεχνική μελέτη μεταλλουργίας (γνωστής ως flash smelting) ως μη εφαρμόσιμη και ζητά από την εταιρία να την τροποποιήσει ή να υποβάλει νέα προκειμένου να αδειοδοτηθεί.

Σε αυτό το σημείο, είναι κρίσιμο να γίνει μια διευκρίνιση: Η εξόρυξη στην Χαλκιδική, αναφέρεται συχνά ως υπόθεση «Σκουριές». Οι Σκουριές ωστόσο δεν είναι παρά ένα υποέργο στο πλαίσιο της σύμβασης εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας που υπέγραψε η εταιρία με το Δημόσιο. Η μη αδειοδότηση σε ένα υποέργο, δεν επιτρέπει, βάσει σύμβασης, την εκτέλεση οποιουδήποτε άλλου υποέργου, μέχρι να αδειοδοτηθεί το σύνολο του έργου.

Αυτός είναι ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο, αυτή τη στιγμή, συνολικά η επένδυση στη Χαλκιδική είναι στον αέρα. Ο μόνος τρόπος που μπορεί το έργο και οποιοδήποτε από τα υποέργα να τρέξει (όχι σε ένα μήνα, αλλά σε κάποιους), είναι να καταθέσει η εταιρεία νέα μελέτη για τη μέθοδο μεταλλουργίας, η οποία να πληροί το σύνολο των περιβαλλοντικών όρων.

Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης, είτε θα πρέπει να μελετήσει εκ νέου τα τεχνικά ζητήματα της υπόθεσης των Σκουριών μέχρι να ξαναμιλήσει δημόσια για τα “mission” του, είτε – όταν και αν γίνει κυβέρνηση – να επιταχύνει και να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η εταιρία, εκμεταλλευόμενη τον χρόνο που της παρέχει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο υπουργός Γ. Σταθάκης.

Άλλωστε, παρόμοιες εξαγγελίες περί «αδειών» έκανε και παλιότερα η Ν.Δ., με κυβέρνηση Σαμαρά. Που αποδείχθηκαν όμως αδύνατο να πραγματοποιηθούν, καθώς όλη η σύμβαση παραχώρησης έχει τεράστια προβλήματα, τα οποία από την πρώτη στιγμή είχαν αναδείξει οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής.

Δεν έχουν απομείνει και πολλά να γίνουν, εκτός από το να καταγγελθεί η σύμβαση με υπαιτιότητα της Ελλ. Χρυσός. Ό,τι άλλο απεργάζεται ο οποιοσδήποτε, κινείται εκτός νομιμότητας και εντός διαφθοράς.