Χρήστος Αβραμίδης

Εκπαιδευτικοί στην Huelva της Ισπανίας αποφάσισαν να πηγαίνουν στο σχολικό κέντρο με βαμμένα νύχια και φούστες προκειμένου να υποστηρίξουν εντεκάχρονο τρανς παιδί που υπέφερε από τις προσβολές των συμμαθητών του, οι οποίοι τον εμπόδιζαν ακόμα και να πάει στην τουαλέτα.

Την πρωτοβουλία πήρε ο διευθυντής του σχολείου Joaquín Hernández ο οποίος ξεκίνησε να υποδέχεται τους μαθητές και τις μαθήτριες φορώντας φούστα. Η συγκεκριμένη κίνηση ξεκίνησε μετά από συζήτηση που είχε ο διευθυντής με το εντεκάχρονο παιδί, που πηγαίνει στην 5η τάξη του Δημοτικού. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι οι πτωτικές του επιδόσεις στα μαθήματα οφείλονταν στη λεκτική βία και τις ταπεινώσεις που δεχόταν από άλλους μαθητές.

Το εντεκάχρονο παιδί είπε στη συζήτηση πως ενώ έχει γεννηθεί αγόρι θέλει να είναι κορίτσι, κάτι που έκανε τον διευθυντή να θεωρήσει αναγκαία μια κίνηση που θα μετέτρεπε αυτό το πρόβλημα συνύπαρξης εντός του σχολείου σε αγώνα ενάντια στην τρανσφοβία σε όλη την κοινωνία.

Αμέσως τα αποτελέσματα εντός του σχολείου ήταν εντυπωσιακά. Από την αρχή της καμπάνιας, κανείς δεν έχει πειράξει ξανά το τρανς παιδί. Μετά από σχετικές συζητήσεις οι καθηγητές συνειδητοποίησαν πως οι μαθητές που παρενοχλούσαν το εντεκάχρονο παιδί δεν είχαν επίγνωση της πιθανής ζημιάς που μπορεί να προκαλούν. Μάλιστα, πολλά παιδιά όταν συνειδητοποίησαν τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το bullying, κατέρρευσαν και έκλαιγαν. Στη συνέχεια οι μαθητές ζήτησαν συγγνώμη από το συγκεκριμένο παιδί και υποσχέθηκαν από εδώ και πέρα να βοηθήσουν όσο μπορούν.

Εκπαιδευτικοί με βαμμένα νύχια ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το τρανς παιδί του σχολείου τους

Η πρωτοβουλία πάντως δεν έμεινε εκεί. Ο διευθυντής έστειλε ένα γράμμα στους γονείς όπου ανέφερε ότι υπάρχει ένα παιδί στο σχολείο, που λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού αντιμετωπίζει προβλήματα από το κοινωνικό περιβάλλον και για αυτό «θα πρέπει να τον βοηθήσουμε όλοι». Έτσι ζήτησε από τους γονείς να εργαστούν με τα παιδιά τους για την ευαισθητοποίησή τους και να εξηγήσουν την κατάσταση προκειμένου να μπορούν να εγγυηθούν την ευημερία του συγκεκριμένου παιδιού.

Δυστυχώς όμως τα προβλήματα του εντεκάχρονου παιδιού δεν σταματούν εκεί. Στη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς είχε αποκαλύψει πως οι παρενοχλήσεις δεν συμβαίνουν μονάχα εντός του σχολείου αλλά και στην καθημερινή ζωή έξω από αυτό. Συγκεκριμένα είχε πει πως «δεν είχε βγει έξω στον δρόμο για έναν ολόκληρο χρόνο»

Ο διευθυντής υποστήριξε σε δηλώσεις του πως παρότι οι παρενοχλήσεις εντός του σχολείου έχουν σταματήσει, θα πρέπει να γίνει δουλειά και στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτή ήταν μόνο η αρχή» δήλωσε, και σημείωσε πως έχουν ήδη απευθυνθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Lepe και διαμορφώνεται ένα ευρύτερο πρότζεκτ με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθούν δράσεις όλα τα σχολικά κέντρα σε επίπεδο πόλης, προκειμένου αυτή η αλλαγή να μην παραμείνει κάτι μερικό και εφήμερο.

Πηγές: [1] [2] [3]