Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Μετά από εισαγγελική εισήγηση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε ομόφωνα τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και δέκα συγκατηγορούμενους, για απιστία και ηθική αυτουργία.

Η υπόθεση αφορά δάνεια ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ που είχε χορηγήσει η τράπεζα FBB συμφερόντων του εφοπλιστή, σε ναυτιλιακές εταιρείες την περίοδο 2009-2011. Τα δάνεια είχαν δοθεί την τριετία 2009-2011 σε εταιρείες με έδρα κυρίως τα νησιά Μάρσαλ και τη Λιβερία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μέτοχός τους ήταν η ίδια η οικογένεια Ρέστη.

Οι εμπλεκόμενοι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, είχαν διωχθεί γιατί ενήργησαν κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους και των αρχών της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζας, συμμετέχοντας στη δανειοδότηση συνολικού ύψους 62.250.000 δολαρίων. Η συγκεκριμένη τράπεζα χρειάστηκε να προσφύγει σε χρηματοδότηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονταν εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών, τραπεζικά στελέχη που ενεπλάκησαν στην έγκριση και χορήγηση των δανείων.

Όπως διαβάζουμε,

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, φέρονταν να έλαβαν προς εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας ναυτικές υποθήκες πλοίων ιδιοκτησίας των πιστούχων οι οποίες ήταν επισφαλείς για την τράπεζα, «δεδομένου ότι είχε σημειωθεί σημαντική πτώση της αξίας των πλοίων ήδη από τα τέλη του 2008, όταν η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε και τον κλάδο της ναυτιλίας, και ενώ έκτοτε η τράπεζα δεν ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένη για την κάλυψη των αναλαμβανομένων κινδύνων, ιδίως στον κλάδο της ναυτιλίας, γεγονός που είχε κατ’ επανάληψη επισημανθεί από την ΤτΕ, η οποία υποδείκνυε διαρκώς την ανάγκη μείωσης των χορηγήσεων στον κλάδο αυτό»

Το δικαστήριο τελικά αποφάσισε πως τα συγκεκριμένα δάνεια είχαν χορηγηθεί με εμπράγματες εξασφαλίσεις και επιπλέον η έγκριση και εκταμίευσή τους δεν ήταν αυτή που επηρέασε την κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.