Πηγή: The Press Project

Θάνος Καμήλαλης

του Θάνου Καμήλαλη

Λίγες ώρες μετά το νέο μαύρο ρεκόρ των 130 νεκρών σε ένα 24ωρο από την πανδημία και ενώ οι αριθμοί συνεχώς αυξάνονται, δημοσιοποιήθηκε, καθώς πέρασε από έλεγχο (peer review) μία μελέτη για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Μαϊου 2021, που υπογράφεται από τον Θεόδωρο Λύτρα, Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Η μελέτη εξετάζει το πώς η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, ο τόπος και το αν οι διασωληνωμένοι θα νοσηλευτούν εντός ΜΕΘ αυξάνει τη θνητότητα, δηλαδή μειώνει τις πιθανότητες του ασθενούς να επιβιώσει. Όπως σχολίασε ο Θ.Λύτρας στο twitter, «με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις».

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης των δύο καθηγητών είναι τρία:

1) Το γεγονός πως όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Αυτό, όπως σημειώνεται στο κείμενο της μελέτης, αφορά και αριθμούς διασωληνωμένων που δεν υπερβαίνουν τα όρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδική αναφορά γίνεται στο όριο των 400 – 499 διασωληνωμένων, στο οποίο η θνητότητα αυξάνεται κατά 25%. Οι ερευνητές σημειώνουν στο κείμενό τους πως «αυτό αντιπροσωπεύει ένα αίτιο που μπορεί να αντιμετωπίστεί ώστε να περιοριστούν οι θάνατοι από Covid που μπορούν να αποφευχθούν και υπογραμμίζει την ανάγκη επένδυσης στην Υγεία, πέρα από το μίνιμουμ, ώστε να ανεπεξέρχεται στην αυξημένη ζήτηση εν μέσω της πανδημίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η σύνδεση πληρότητας και θνητότητας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει αναλυθεί εκτενώς και από το imed lab, που κατέγραψε και την υποστελέχωση των ΜΕΘ για Covid, τόσο ως προς το ιατρικό, όσο και ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό. «Δύο ως τρία άτομα είναι η διάμεση αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη ΜΕΘ COVID-19 σε κάθε ΥΠΕ. Τέσσερις νοσηλευτές ανά κλίνη είναι η ελάχιστη προϋπόθεση λειτουργίας για τις ΜΕΘ» αναφέρει για παράδειγμα το imed. Εύλογα, όσο αυξάνονται οι ασθενείς, τόσο δεν επαρκεί το εξαντλημένο στο μεταξύ ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την κατάλληλη περίθαλψή τους. «ΜΕΘ» δεν είναι μόνο τα κρεβάτια.

2) Το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση στη μελέτη και ίσως καταγράφεται για πρώητ φορά, είναι η κραυγαλέα ανισότητα στο επίπεδο περίθαλψης, μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, μολονότι η ηλικία των θυμάτων που εξετάστηκαν ήταν μικρότερη από της Αθήνας, η θνητότητα ήταν κατά 35% μεγαλύτερη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η θνητότητα ήταν κατά 40% αυξημένη. «Αυτό καταδεικνύει τη διαχρονική ανισότητα στον διαμοιρασμό των υποδομών Υγείας στην Ελλάδα, με τα κρεβάτια, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευμένο προσωπικό να βρίσκεται στις μεγάλες πόλεις» διαπιστώνουν οι ερευνητές. Αναφορά γίνεται μάλιστα και σε διαφορά μεταξύ αγροτικών περιοχών και πόλεων, αλλά σε ταξικό κριτήριο, με φτωχότερες περιοχές να έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα, παρά το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα η διασπορά ήταν μεγαλύτερη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, έχει δηλώσει πως θα πρέπει να κείσουν περιφερειακά νοσοκομεία: «Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία» είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

3) Όσον αφορά τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, οι καθηγητές διαπιστώνουν ότι διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει ποσοστό θνητότητας 87% καταρρίπτοντας και αυτοί όσα υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι «δεν έχει ενδείξεις» πως η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο.

Διαβάστε το ολόκληρο εδώ