Πηγή: News247

Ένα περιστατικό “εισβολής” της Σάσας Σταμάτη με συνοδεία αγνώστων ανδρών, αναστάτωσε τη παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου, “200 χρόνια δανεικά”, που λάμβανε χώρα το βράδυ της Πέμπτης στο θέατρο Καρέζη.

Η παρουσιάστρια επιχείρησε να διακόψει τη παράσταση, και μετά από λίγα λεπτά έντονης λογομαχίας, απομακρύνθηκε από τη σκηνή υπό τις προτροπές του κοινού. Ο ίδιος ο κωμικός κράτησε ψύχραιμη στάση, ζητώντας της επανειλημμένα να αποχωρήσει για να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Μάλιστα ο Χρ. Ζαραλίκος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας “θα βγουν έξω οι άνθρωποι αφού δεν τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Θα φύγουν, σας παρακαλώ”.

Ο ίδιος ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, τοποθετήθηκε εν συνεχεία, και μετά το τέλος της παράστασής του, μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντας αιχμές.

Το περιστατικό σχολίασε και η κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της, Γιάννη Οικονόμου να παίρνει θέση υπέρ του κωμικού, για το όλο συμβάν.

Όπως έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Twitter:

“Η κοινωνία μας έχει εμπεδώσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, πρωτίστως της σάτιρας, όσο αιχμηρή και αν είναι. Κάθε απόπειρα, έργω ή λόγω, βίαιης  παρεμπόδισης της είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, πόσω μάλλον όταν έχει χαρακτηριστικά αυτοδικίας”.

Δήλωση του Αν. Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πάνου Σκουρολιάκου

Με αφορμή το περιστατικό, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, στάθηκε στη κρίση που περνά ο πολιτισμός στη χώρα, και τόνισε πως είναι συνολικό χρέος η προστασία της πολιτιστικής δημιουργίας.

“Χθες, για άλλη μία φορά, η κοινή γνώμη παρακολούθησε εμβρόντητη να διακόπτεται παράσταση, επειδή δεν άρεσε σε κάποιους η σάτιρα του ηθοποιού και stand up comedian Χριστόφορου Ζαραλίκου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η σάτιρα και η πολιτική κριτική στοχοποιούνται, αλλά είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται κατά την διάρκειά της μία παράσταση από «αγανακτισμένους πολίτες» και τηλεπερσόνες.

Αυτή την εποχή ο σύγχρονος πολιτισμός περνά βαθιά κρίση εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζουν ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Πολιτισμού.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η πολιτιστική δημιουργία αποτελεί πηγή δημοκρατίας και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να την παρεμποδίζει.

Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε την πολιτιστική δημιουργία. Είναι ζήτημα δημοκρατίας”.

ΚΚΕ: Σημάδι τεράστιας σήψης και αυταρχισμού η διακοπή θεατρικών παραστάσεων

“Σημάδι τεράστιας σήψης κι αυταρχισμού η διακοπή θεατρικών παραστάσεων από δήθεν “αγανακτισμένους” σε ρόλο “μπράβου”, επειδή διάφοροι επιχειρηματικοί, πολιτικοί ή άλλοι παράγοντες ενοχλούνται από τη σάτιρα των καλλιτεχνών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν ακόμη τουλάχιστον καταδικάσει το γεγονός, δείχνει την ανοχή τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα”, αναφέρει άλλωστε το ΚΚΕ, σε σχόλιό του, για τη διακοπή παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου.