Αλιεύσαμε από Katiousa

Από τον διαγωνισμό «Μις Υφήλιος» που θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ τον επόμενο μήνα, αποχώρησε η εκπρόσωπος της Ελλάδας, Ραφαέλα Πλαστήρα, εξαιτίας των εχθροπραξιών εναντίον της Παλαιστίνης.

Το μοντέλο ανακοίνωσε την απόσυρσή του μέσω Instagram, όπου διατηρεί και φωτογραφία με την Παλαιστινιακή σημαία. «Δεν μπορώ να ανέβω σε αυτή τη σκηνή και να προσποιηθώ πως δεν συμβαίνει τίποτα, όταν άνθρωποι μάχονται για τη ζωή τους εκεί έξω», ανέφερε μεταξύ άλλων το μοντέλο.

«Με πονάει επειδή περίμενα πολλά χρόνια για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, αλλά και να σας δείξω τι είμαι ικανή να κάνω. Δεν θα συμμετάσχω στον διαγωνισμό «Miss Universe» εφέτος. Ο λόγος για αυτό, είναι η χώρα (Ισραήλ). Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανώ ασεβής προς την χώρα.

Αγαπώ όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά η καρδιά μου είναι με όλους εκείνους τους ανθρώπους που πολεμούν για την ζωή τους στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Δεν μπορώ να ανέβω στην σκηνή και να προσποιηθώ πως δεν συμβαίνει τίποτα, όταν άνθρωποι πολεμούν για τις ζωές τους εκεί έξω».

Την κίνηση της Ραφαέλας χαιρετούν φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ πλήθος κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέκεται στο πλευρό του μοντέλου, εκφράζοντας την συμπάθειά του.

Αντιδράσεις και στη Νότιο Αφρική

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής αφαίρεσε τη στήριξή της από τα καλλιστεία «Miss South Africa», έπειτα από την αδιαλλαξία των διοργανωτών και την απόφασή τους να αγνοήσουν τις συμβουλές ενάντια στη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό «Miss Universe». Οι θηριωδίες που έχει διαπράξει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και η κυβέρνηση, ως νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Νοτίου Αφρικής, δεν μπορεί να συσχετιστεί καλή τη πίστει με αυτές.

Σε μία προσπάθεια να υποδειχτεί τι θα σήμαινε η συμμετοχή στον διαγωνισμό Miss Universe για τους Νοτιοαφρικανούς και πολλούς άλλους σε όλο τον πλανήτη, οι οργανωτές του Miss South Africa κλήθηκαν να δουν την άποψη του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος είχε δηλώσει για τους Παλιστίνιους: «Η ταπείνωσή τους είναι οικεία σε όλους τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς που μαντρώθηκαν, βασανίστηκαν, προσβλήθηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του απαρτχάιντ».

Πηγή: Newscenter