Πηγή: Katiousa
Οι μεταλλουργοί στο Κάντιθ συνεχίζουν για έβδομη ημέρα τον απεργιακό τους αγώνα, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις. Την ίδια στιγμή, η ισπανική κυβέρνηση των “σοσιαλιστών” και των “Podemos” κατεβάζει στρατιωτικές δυνάμεις και άρματα μάχης (!) στον δρόμο για να αντιμετωπίσει τους απεργούς, δείχνοντας ξεκάθαρα με ποια πλευρά τάσσεται.
Όπως σχολιάζεται και στην παρακάτω ανάρτηση: μοιάζουν με εικόνες πολέμου, και όντως είναι, πόλεμος μεταξύ τάξεων, όπου οι εργάτες αντιμετωπίζονται ως “εσωτερικός εχθρός”, ο… “εχθρός λαός”.
Europa, España, Cádiz. Tácticas y protocolos militaristas para reprimir la huelga del metal y el sindicalismo combativo, parecen imágenes de una guerra, y lo es, una guerra de clases. pic.twitter.com/m0aw6SSJ6r
— GlobalRevolution🏴 (@NiEstatNiRei) November 22, 2021
Το μεγαλύτερο όπλο της εργατικής τάξης σε αυτόν τον πόλεμο είναι η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση του εργαζόμενου λαού στους απεργούς, που δείχνει πως αντιλαμβάνεται αυτόν τον αγώνα ως δική του υπόθεση. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά στιγμιότυπα από τις μαζικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης., που αλιεύσαμε από το προφίλ της οργάνωσης της Ανδαλουσίας του PCTE (ΚΚ των Εργαζόμενων της Ισπανίας).
#Sevilla
🚩Mostramos nuestra solidaridad con la #HuelgaDelMetal de #CadizenluchaIntervención del PCTE en la concentración convocada en Sevilla porque:
"La clase obrera del estado español debe ver en Cádiz un ejemplo vivo de la lucha de clases" pic.twitter.com/FTMw75Cf6Q
— PCTE Andalucía (@PCTEAndalucia) November 22, 2021
#cadiz#HuelgaMetal
🚩Comienza la séptima jornada de lucha obrera en Cádiz por un convenio digno para el metal en la provincia🔥Ni un paso atrás‼️#OEllosONosotros pic.twitter.com/AZOXEzWU0l
— PCTE Andalucía (@PCTEAndalucia) November 23, 2021
Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους απεργούς του Κάντιθ.
«Οι μεταλλεργάτες, που έχουν παράξει τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες με τη δικαιολογία της πανδημίας. Μέτρα τα οποία είχαν τη στήριξη και δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα που καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας, την αδράνεια και την αναμονή, όπως οι ηγεσίες των CCOO – UGT.
Η εργατική τάξη στην Ευρώπη, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, δέχεται ήδη τεράστια επίθεση από επιχειρηματικούς ομίλους – ΕΕ – κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, που απαιτούν να κάνουμε νέες θυσίες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και ενώ οι πλούσιοι κάνουν τουρισμό στο Διάστημα εμείς δεν θα μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας.
Κόντρα σε αυτές τις λογικές οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, με οργάνωση, αλληλεγγύη και αγωνιστικές δράσεις διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους σε μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, Υγεία κ.ά.
Πρόσφατο είναι το παράδειγμα των μεταλλεργατών στη ναυπηγοεπισκευή στον Πειραιά στην Ελλάδα, που σε αντίστοιχες συνθήκες, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, κατάφεραν και υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις και άλλες κατακτήσεις. Αλλά και ο μεγάλος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της COSCO στην Ελλάδα που ανάγκασαν την κινέζικη πολυεθνική να υποχωρήσει στα αιτήματά τους.
Απέναντι στην επιθετικότητα των εργοδοτών και των δυνάμεων που τους υπηρετούν οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη της μαζικής, οργανωμένης και συλλογικής δράσης. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς δένουμε τ’ ατσάλι και χτίζουμε το μέλλον.
Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των μεταλλεργατών του Κάντιθ και απαιτεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για ΣΣΕ με αυξήσεις».