Πηγή: Info-war.gr

Οι εξαγωγές πλαστικών απορριμμάτων από τις Η.Π.Α. σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κίνας να εφαρμόσει μέτρα που περιορίζουν τις εισαγωγές απορριμμάτων, αναφέρει η εφημερίδα Guardian.

 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 σχεδόν η μισή ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που εξήγαγαν οι Η.Π.Α. για ανακύκλωση κατέληξε στην Ταϋλάνδη, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ. Αντίθετα, πέρσι οι Η.Π.Α. έστειλαν περισσότερο από το 70% του συνολικού όγκου στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Την αλλαγή αυτή ανέδειξε το ερευνητικό τμήμα της Greenpeace,  Unearthed, μέσα από ανάλυση που έκανε σε δεδομένα της αμερικανικής υπηρεσίας απογραφής.

Η αύξηση της μεταφοράς πλαστικών απορριμμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες οφείλεται στην φετινή απαγόρευση εισαγωγής απορριμμάτων στην Κίνα. Στο παρελθόν η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών απορριμμάτων για ανακύκλωση διεθνώς, παραλαμβάνοντας απορρίμματα κυρίως από τις Η.Π.Α., τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και το Μεξικό. Μετά την απαγόρευση εισαγωγής στην Κίνα, οι χώρες της Δύσης αναζητούν απεγνωσμένα πού θα ξεφορτωθούν τον υπέρμετρο όγκο πλαστικών απορριμμάτων που παράγουν.

Η ανάλυση των δεδομένων από την ομάδα του Unearthed έδειξε ότι οι Η.Π.Α. εκμεταλλεύονται τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που να ορίζει ότι η επεξεργασία των πλαστικών απορριμμάτων γίνεται με έναν τρόπο φιλικό για το περιβάλλον.